Нидерландия е най-желана за българските кандидат-студенти

0

- Advertisement -

Нидерландия е най-желана дестинация за българските кандидат-студенти. Това заяви пред БНР Николай Хистанов – мениджър „Програми висше образование в чужбина“ в „Интеграл образователни програми“. 

„В последните 1-2 години най-предпочитани продължават да са Нидерландия – тя все още е водеща сред кандидатите след Брекзит и след като се промениха условията във Великобрания, особено в последната година набюдаваме засилен интерес към Белгия и Италия, Германия и Австрия са сред дестинациите, които предлагат доста разнообразие от програми на немски и английски език. Великобритания също, въпреки по-високите такси, предизвиква желание на кандидатите. Там драстично намаля интересът след 2020 г., след излизането на страната от ЕС, но кандидатите търсят престиж и университети на Оксфорд, Кеймбридж и други“, посочи той в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

По думите му интересът към Нидерландия е на база на няколко фактора

„Единият от тях е политиката на държавата да намалява таксата наполовина – от 2000 евро за първата година студентите плащат 1000 евро. Втората причина е, че има доста програми на анлийски език и всеки може да намери нещо за себе си. Третата причина е, че университетите в Холандия са два типа – практически и академични, което означава, че отново спрямо желанията на кандидатите и сферите, в които искат да се реализират, могат да намерят най-подходящото учебно заведение за тях. Имат възможности да карат стажове по време на следването. Ръстът на българските студенти през последните няколко години е голям“. 

Образованието в скандинавските държави е безплатно, което компенсира по-високия стандарт на живот, обясни Николай Хистанов. По думите му издръжката на един студент в тези страни е межди 900 и 1200 евро месечно.

Той е категоричен обаче, че не е задължително високата семестриална такса да определя престижа на учебното заведение. 

Христанов посочи и предимствата на висшето образование в чужбина

„Дори и базите на университетите предоставят възможност на студентите да практикуват по време на обучението. Те могат да се докоснат до практическата част на преподаването. В последствие в комбинация с възможностите и взаимоотношенията на университетите с различни компании ги правят много по-конкурентни на пазара на труда. Стандартно повечето университети, които са на челни места в класациите, имат над 80%, в някои случаи 90% студенти, които 6 месеца след завършването са си намерили работа в същата сфера. От обратна връзка на студенти, които ние имаме, голяма част от тях успяват да се реализират„. 

Съотношението на завръщащите се в България и тези, които остават в чужбина, е 50:50, отбеляза Николай Христанов. Според него предимствата на тези, които се връщат с образование от чужбина, са уменията, практиката, контактите и начинът на мислене. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки