Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия

0

- Advertisement -

Започва строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на българска територия. В церемонията, която ще даде начало на изграждането на интерконектора, ще участват президентите на България Румен Радев и на Сърбия Александър Вучич, министрите на енергетиката на двете страни Росен Христов и Дубравка Дедович, кактко и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. 

Интерконекторът между България и Сърбия е ключов за региона, сред газовите проекти от интерес за Европейския съюз, а строежът е финансиран и от Механизма за свързване на Европа. Очаква се изграждането на газовата връзка да разнообрази източниците и маршрутите на доставка на синьо гориво за държавите в региона, и да осигури достъп на Сърбия до природен газ през Южния газов коридор и терминала за втечнено синьо гориво край гръцкия град Александруполис. 

Газопроводът е с обща дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Строежът на трасето в Сърбия започна преди година и се очаква то да бъде готово тази есен. 

До края на 2023 година се очаква да бъде завършен и българският участък. Той започва от Нови Искър край София през Перник до Калотина и продължава на сръбска територия до Ниш. Очаква се капацитетът на газовата връзка да бъде милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно с възможност и за реверсивен поток.  

Според прогнозите разходите за изграждането на газовата връзка на българска територия ще бъдат над 76 милиона евро. Средствата ще бъдат осигурени чрез безвъзмездно финансиране по европрограми, държавно гарантиран заем до близо 50 милиона евро и собствен капитал на дружеството „Булгартрансгаз“. 

В церемонията, която ще даде начало на строителството на газовата връзка на българска територия, ще участват президентите Румен Радев и Александър Вучич. Преди това държавните глави на България и Сърбия ще проведат двустранна среща. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки