Още един спасителен екип замина за Турция от авиобаза „Враждебна“

0

- Advertisement -

Турция има остра нужда от спасителни екипи, които да оказват помощ, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в авиобаза „Враждебна“.

От там днес самолет „Спартан“ излетя за южната ни съседка с 20 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на борда, които ще се включат в спасителните операции по места.

Изпращането на екипите е по молба на турския посланик, обясни министър Стоянов:

„Снощи към 20.00 часа получихме искане от турската страна чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с Министерството на вътрешните работи, екипите бяха осигурени. ВВС осигуриха транспортния самолет и днес превозват около 20 спасители. Тези спасители ще бъдат на същото място, където отидоха спасителите от „Пожарна безопасност“. Ние знаем местоположението, там ще кацне и самолетът. Те ще се включат в издирването. Има остра нужда от спасителни екипи, които да търсят и спасяват хората, които са затрупани. Досега не чакаме молба, а действаме превантивно. Активни сме и от наша страна, имаме разговор с посланика непрекъснато. Доколкото ми е известно, се очаква за утре да има един курс с около 30 медика, които да бъдат изпратени до Адана. В събота ще има още един или още два полета, но чакаме заявки. Не са още утвърдени исканията на колегите ни“.

Това е поредният полет, с който Военновъздушните сили осигуряват в помощ на спасителните дейности в Турция.

В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

Ето какво каза Боян Кундуров – част от спасителния екип, който лети днес за Турция:

„Не мога да кажа какво е там в момента. Нашите екипи са там с цялата техника, която ни е необходима за издирване и спасяване на хора в градска среда при такива условия, тест при земетресения. Когато ние отидем, те вече ще са запознати със ситуацията и с обстановката и тогава вече ще видим какво ще работим. Смятам, че имаме известен опит. Работили сме при такива произшествия и друг път, но на такова голямо бедствие лично аз не съм участвал до момента“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки