Асен Василев съди хаджи Тошко за 250 000 лева

0

- Advertisement -

Бившият финансов министър от „Продължаваме промяната“ Асен Василев е поискал делото за клевета, което заведе срещу Тошко Йорданов от ИТН, да бъде възобновено. Това потвърдиха за „Сега“ от Софийския градски съд.

Процесът беше спрян преди няколко месеца по искане на двамата. Тогава от ПП обясниха, че Йорданов е направил предложение за извънсъдебно споразумение, което обаче Василев не е приел и затова делото може да бъде възобновено във всеки един момент по искане на която и да е от страните. Точно това се случва сега по искане на Василев. Процесът е насрочен за 14 март, предаде „Сега“.

Василев съди зам.-председателя на ИТН за 250 000 лв., като в момента съдът разглежда частичен иск от 25 100 лв. Бившият министър смята, че Йорданов му е причинил неимуществени вреди с клеветнически твърдения, разпространени от трибуната на парламента на 29 юли 2021 г., а след това възпроизведени пред Нова тв на 31 юли и пред bTV на 9 август.

Йорданов заяви, че в миналото Асен Василев е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това. Според Йорданов Асен Василев е работил като изпълнителен директор на фирмата Lesno.com, която се е занимавала с продажба на самолетни билети.

Заради лошо управление инвеститор, който дотогава е вложил милиони в компанията, се оттегля през 2009 г., а Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца по-късно го изисква обратно, като по този начин я фалира. С програмистите от фирмата Василев основава друга, която започва да развива абсолютно същата дейност като предната. Това е довело до съдебни дела в Амстердам, Лондон и САЩ.

„В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на Everbread на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. Адвокатите на Василев в Лондон постигат извънсъдебно споразумение за обезщетение в размер на няколко милиона долара, като признават факта на откраднатата интелектуална собственост“, каза зам.-шефът на ИТН.

Сега, ако съдът присъди на Василев напълно сумата по частичния иск – 25 100 лв., той ще може да заведе ново дело за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда. Съдебната практика за обезщетения заради обида и клевета, включително и за лица, ангажирани в политическия живот, не предвижда такива размери. Обикновено се присъждат 10-15 хил. лв. Точно заради това вероятно Василев е завел частичен иск за 25 100 лв. Така делото му ще се гледа от градския (той се занимава с искове над 25 000 лв.), а не от районния съд, а той ще си спести по-голямата такса, която би дължал за иск от 250 000 лв.

Междувременно Василев заведе дело за клевета и срещу Делян Добрев от ГЕРБ. Василев смята, че е оклеветен с редица медийни участия, изказвания от парламентарната трибуна и статуси на Делян Добрев във Фейсбук. И този иск е частичен – 21 500 лв. от 250 000 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки