БЧК е събрал 2,2 млн. лв. за Турция и Сирия

0

- Advertisement -

Набраната сума от БЧК до момента е 2,2 млн. лв. в помощ на Турция и Сирия след разрушителното земетресение, заяви пред БНР д-р София Стоименова – главен секретар на БЧК. 

Първите преводи, които възлизат на над 1,8 млн. лв., вече са направени, каза тя. По думите й 720 хил. лв. са преведени за Сирия, останалите – за Турция. 

В предаването „Преди всички“ д-р Стоименова съобщи, че на краткия номер 1466 в помощ на двете страни са получени над 470 хил. смс-а. Набирането на финансови средства продължава, съобщи тя. По думите й тези средства са насочени към подпомагане на по 300 хил. души в двете държави. 

„Това е изключително тежка хуманитарна ситуация. Това ще бъде трудна хуманитарна акция и операция. Тя ще бъде един маратон“. 

Д-р София Стоименова обяви, че в момента се събират само палатки и отоплителни уреди. Събирането на други помощи за момента е спряно. Имаме готовност да възобновим събирането на помощи, ако това е необходимо.

„Имаме информация и искане да се спазват международните принципи и правила за изпращане на хуманитарни помощи през граница и редица други документи. Набраните дарения се пакетират, обозначават и изпращат по съответна процедура“. 

Всички наши спасители се върнаха, посочи д-р Стоименова и добави, че остават в готовност да изпратят друг екип, ако е необходимо. 

Тази сутрин вътрешният министър Иван Демерджиев инспектира военния самолет „Спартан“, който е натоварен с помощи за Сирия. Пратката ще бъде изпратена към Бейрут, а от там ще бъде придвижена към Дамаск. 

„Искаме освен да подпомогнем Турция, да подпомогнем и Сирия. Трудностите идваха от там, че нямахме комуникация. Вчера получихме потвърждение от Сирийската страна, което беше условие да се изпрати помощта. Незабавно беше взето решение на МС и сега помощта е натоварена на „Спартана““.

В самолета са натоварени палатки, одеяла и спално бельо. На връщане самолетът ще прибере българските медици, които все още са в Турция.

Във Варна помощи се събираха в Двореца на културата и спорта в центъра на града. Областната организация на БЧК не пести време, енергия и усилия, сподели впечатленията си кореспондентът на БНР в града Даниела Стойнова. 

Искра Петрова не спря да поема обажданията на дарителите и да дава насоки. „За 5 дни – 502 индивидуални и корпоративни дарители. Сортирани и опаковани са 220 кашона. Засега целта ни е да натоварим помощта и да стигне възможно най-бързо“, отбеляза тя.

Засега хората няма нужда да носят още помощи, посочи Петрова.

Жоро Георгиев – началник отдел „Дейности по защита на населението“ в Общината, обобщи:

Подготвените пакети бяха над 150 бройки. Нови, здрави, вещи от първа необходимост. Като обем е около 1 ТИР, може и повече да е. Помощта беше изключително голяма. Имаше хора, които са отишли и са изкупили цели гондоли с топли одеяла“.

Имаме готовност при нужда отново да отворим центъра и да се набират допълнително помощи, каза Георгиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки