Българи от цялата страна се стичат в Карлово, за да отдадат почит на Апостола

0

- Advertisement -

Българи от цялата страна и днес се стичат в Карлово, за да отдадат своята почит към Апостола, посветил живота и делото си на свободата на Отечеството. След възпоменателната церемония снощи в подбалканския град по повод 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски днес на едноименния площад се състоя и митинг-поклонение.   

Гордост, тъга , смирение, благодарност – с тези думи карловци и гости на града и днес пристъпват със сведени глави към паметника на Апостола , извисяващ се на едноименния площад. По традиция в митинга-поклонение участваха и ученици от Средно училище „Васил Левски“

„Трябва подвигът на Апостола да се помни като бъдещето на България…Той е умрял за свободата на цял един народ…Най-силно ме впечатлява волята, борбеността, която е имал, за да я има нашата Родина и впоследствие и нас…Може би да се опитаме да бъде поне една частичка колкото него“, заявиха учениците пред БНР.

В шествие присъстващите на церемонията се отправиха към родната къща на Левски.  В Националния музей  предстои  среща с Христина Богданова пра пра внучка на сестрата на Апостола – Яна.

Ще бъде представен и третият том „Нови документи и изследвания„ от поредицата за Левски. 

Възпоменателните събития по повод 150-годишнина от гибелта на Апостола продължават както в Ловеч, така и в Къкринското ханче, където Левски е заловен.

В двора на Къкринското ханче бяха поднесени венци и цветя от представители на институции, така и от стотици граждани, дошли да се преклонят пред делото и саможертвата на Апостола.

Преди това актьори от Ловешкия драматичен театър и доброволци от националното дружество „Традиция“ представиха в местността „Пази мост“ историческа възстановка пред стотици граждани, дошли от цялата страна.

Имаше и военен ритуал с участието на военнослужещи от Националния военен университет „Васил Левски“.

В Кюстендил също се поклониха и отдадоха почести на Апостола за 150-годишнината от смъртта му. Пред паметника на Левски на Ларгото дойдоха кметът на Общината Петър Паунов, областният управител инж. Александър Пандурски, представители на политически и обществени организации и клубове, десетки граждани. Беше построен почетен караул от Трето бригадно комнадване – Гарнизон-Благоевград, който  отдаде почести. Пред паметната композиция се изви дълга опашка от чакащи да положат цвете, бяха положени венци в знак на почит към Апостола.

Възпитаници на спортното училище в града, което носи името на Васил Левски, бяха подготвили прочувствен рецитал с известни и обичани от българите текстове от литературни произведения и стихове, импровизацията прикова вниманието на всички, дошли на поклонението. От микрофоните прозвучаха слова в прослава на най-великия българин и делото му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки