Разкриването на съботно-неделни училища е приоритет на България в Косово

0

- Advertisement -

Разкриване на съботно-неделни училища и провеждане на езикови курсове са част от намеренията на държавата, с които да се подпомогнат хората с българско самосъзнание в Косово. Това стана ясно след срещите на вицепрезидента Илияна Йотова с представители на български сдружения от района, които изразиха очакване местните власти да предприемат действия по официалното признаване на българска общност в Косово.

Петиция с такова искане организацията „Обединени българи в Косово“ внася през 2018 година в парламента в Прищина, но действия по нея не се предприемат защото „бяха загубени подписите на нашата петиция“, разказа Расим Халаза, който в началото на тази година, заедно със своите колегите внасят искането  си повторно. Очакване, че исканията този път ще се вземат под внимание изрази и вицепрезидентът Илияна Йотова, която обсъди въпроса с президента на Косово – Вьоса Османи.  

„Имаме уверението на властите, че този път ще бъдат взети предвид, за да могат и българите да имат статут на етническа общност“, каза Илияна Йотова и посочи едно от предимствата от признаването на българска общност: 

„Дава им възможността да решават много ежедневни проблеми на тези общности и на хората, които членуват в тях“. 

Представители на българските сдружения обсъдиха с вицепрезидента и възможността за изучаване на български език. 

„Нещо, на което ние много държим и ще направим всичко възможно, поне в двата големи центъра в Призрен и в Прищина да има един ден съботно-неделни училища. Обещахме да намерим платформи за изучаване на български език, защото има интерес и в тях и в техните деца да учат български език и един ден да дойдат и да учат, да станат студенти по 103 – то постановление, което е специално постановление на нашата държава за тях“, заяви Йотова. 

Един от тези студенти е Селмина Каси от Призрен, която учи медицина в България: 

„Засега съм доволна. Надявам се и дано още да ни помагате и да се развиваме заедно, както досега“, казва Селмина, чиито планове след завършване на образованието са, да остане да работи в България: 

„Там на мен много ми харесва. Дано да остана да работя там, когато завърша“.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки