Европрокуратурата води 143 разследвания за измами за близо 500 млн. евро в България

0

- Advertisement -

143 разследвания заради съмнения с измами с бюджета на ЕС за близо 500 млн. евро се водят в България – това става ясно от публикувания доклад на Европейската прокуратура за миналата година.

От тези проверки миналата година за започнати 101 за разходи от 176,3 млн. евро. Проверките за измами с ДДС са за нанесени щети от 2,6 млн.

Запорирано е имущество за 6,5 милиона евро, като е повдигнато едно обвинение, 11 случая са приключени без последици, 25 са предадени на съд, а 19 са обединени.

Проверките се водят по 204 сигнала, получени от българските власти, 36 – по данни от частни лица, 9 са постъпили от европейски институции. По едно от делата се очаква решение, по друго има присъда на първа инстанция, едно съдебно решение е обжалвано, по едно се води дело на втора инстанция, едно решение е окончателно, сочат данните.

Най-често се разследват измами със средства, които не са свързани с обществени поръчки  – 94 случая, на второ място са обществените поръчки – 45, 16 случая са за предполагаема корупция, 11 за злоупотреби. Най-често се разглеждат случаи, свързани със земеделието – 42, регионалното развитие – 25 и други програми на ЕС – 22.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки