Съдът отхвърли иск за реституция на бившия турски конак в Дупница

0

- Advertisement -

Състав на Окръжен съд – Кюстендил отхвърли като неоснователен предявения от мюсюлманското изповедание иск срещу Община Дупница да придобие бившия турски конак в центъра на града.

Сградата е паметник на културата и от десетилетия е артгалерия с експозиционна зала, а пред нея се организират и различни културни прояви.

Искът е на основание реституция по реда на Закона за вероизповеданията за поземлен имот, състоящ се от 944 кв. м застроено и незастроено място, както и на построената в него джамийска сграда, сега с функция обект на културата.

Недоказано е твърдението на ищеца, че Софийска мюсюлманска вероизповедна община, респективно Мюсюлманското джамийско настоятелство в София, са притежавали правото на собственост върху имота. По делото липсват и доказателства за одържавяване, отчуждаване, конфискуване или незаконно отнемане на процесния поземлен имот, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в 2-седмичен срок.

„Не съм се съмнявал нито за миг в изхода от делото. С оглед на предоставените от нас документи и доказателства, съдът доказа своята независимост и професионализъм при вземането на решение. Джамията е паметник на културата в Дупница, остава такъв и ще бъде и в бъдеше такъв“, коментира кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

На няколко пъти дупничани организираха протести срещу искането на мюсюлманското вероизповедание за конака, имаше и жива верига, а сградата беше опасвана с националния ни флаг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки