Попълнените данъчни декларации вече са достъпни в Портала за е-услуги на НАП

0

- Advertisement -

Попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за електронни услуги на НАП.

Тази година данъчната кампания за физическите лица приключва на 2 май, а до септември има възможност за еднократна корекция на данните.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне.

Срокът те да станат достъпни на електронния портал на агенцията беше вчера, но от НАП уточниха, че все още се „наливат“ данните, предоставени от работодателите, за да бъдат предварително попълнени декларациите.

В предварително попълнените декларации се съдържа цялата информация за доходите – облагаеми – т.е. възнаграждения от договор или хонорар, изплатени от юридическо лице (работодател или самоосигуряващ се) или необлагаеми, каквито са ваучерите за храна.

„Както и за ползваните облекчения, които са през работодател през изминалата година“, заяви за БНР говорителят на приходната агенция Антония Иванова и даде пример с облекченията за родители, ползвани през работодател:

„Това са именно за изплатените доходи от друга стопанска дейност като например за наем, за обезщетения, за пропуснати ползи или неустойки, награди от игри, от състезания, конкурси“.

Има и доходи, които данъкоплатецът сам трябва да допълни, припомни Иванова:

„Например едно физическо лице, което е придобило доходи от упражняване на свободна професия или дейност като земеделски стопани, към автоматично попълнената сума трябва да добави и сумата за доходите, които са придобили от трети физически лица“.

Проверка на БНР показа, че системата работи нормално.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки