Защо е важно да се инвестира в българските общности зад граница

0

- Advertisement -

Роден в Пловдив, в зората на българския демократичен преход (1994 г.), Александър Детев израства в София, където през 2013 г. завършва Немската езикова гимназия, а след това заминава за Виена. Там се дипломира със специалност „Публицистика и комуникации“, работи за няколко български медии, създадени от сънародника ни Иван Карчев, напуснал без време нашия свят през 2021 г.

В професионалната си биография Алекс е записал стажове в БНТ и БНР, а от около четири години е част от българската секция на „Дойче Веле“ в Германия. Въпреки ангажиментите си, той не спира да отдава сърце и душа на българската общност във Виена – участва активно в инициативите и в медиите ѝ – списанието „Виена, нашият град“, предаването по радио „Оранж“, уеб платформите BGMEDIA.AT и BGKONTAKTI.

Алекс и Иван Карчев преди ефир
  • Александър Детев пред Радио България

„Въпреки че в Австрия общността ни не е голяма – около 30 хиляди души, Иван Карчев направи радиопредаване, веднъж на няколко седмици имахме телевизионно предаване, а също и списание, което излизаше два пъти годишно в петхиляден тираж, сайт BGMEDIA.AT и сайт BGKONTAKTI, който свързва новопристигнали българи с вече утвърдили се наши сънародници в Австрия – лекари, счетоводители, адвокати и пр. От друга страна, тези медии създават една здрава общност, която общува помежду си, обменя идеи и развива проекти. Българските медии в чужбина имат две функции – да оказват помощ на диаспората и да представят успехите на българите пред чуждестранната аудитория.“

Организират се и много общностни събития във Виена. Едно от най-мащабните е „Заедно! Ден на българите в Австрия“

„Това е информационен ден за българите, в който ние събираме експерти от различни сфери. Те се представят пред общността и дават безплатни консултации. Така, всеки новодошъл българин, както и всеки друг нуждаещ се от помощ, може да получи информация от свой сънародник“.

Корица на сп. „Виена, нашият град“

Повечето от проектите, насочени към българската диаспора, са на доброволни начала, въпреки че Алекс и колегите му намират и гъвкави форми на финансиране. Така например, списанието „Виена, нашият град“ се разпространява безплатно, но се издържа от публикуваните в него реклами. Инициативата „Ден на българите в Австрия“ се финансира от самите изложители – инициативни българи, които представят собствения си бизнес. Община Виена също оказва подкрепа на етническите общности чрез различни инструменти. Отдавна обаче се поставя въпросът за това каква е ролята на българската държава.

„Много от изданията на българите в чужбина се финансират от местните власти, а българската държава не ги подкрепя с нищо. Ето ви тема за размисъл. Ние благодарим на държавите, които са ни приели и които ни помагат да се запазим, но не би ли следвало и България да инвестира в своите общности, така че хората, които живеят в чужбина, да възпитават и децата си в родната култура?“ – пита Александър Детев.

А иначе, Алекс вижда потенциал в държавата и в сънародниците си. В последните десет години той прекарва по-голямата част от времето си в Германия и Австрия, но всеки път, когато се завръща, вижда промяната.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки