Гълъб Донев се скара на ЦИК за „тъмната стаичка“

0

- Advertisement -

“Тъмната стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата седят по същия начин”. Това коментира служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното заседание на МС.

Поводът е настояването на ЦИК Министерският съвет да разясни как трябва да изглежда параванът, зад който ще се гласува на 2 април. Според комисията в Изборния кодекс това не е записано и затова тя трудно можела да поръча такива без да има описани технически параметри. 

„Извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда. В кодекса той замени кабината за гласуване по-популярна като тъмна стая. Предназначението ѝ същото – да осигури тайната на вота”, каза той. Според Донев било необяснимо ЦИК преди да е решавал какви да са тъмните стаички, а сега да не може да реши това за параваните. Настоя и, че не е работа на Министерския съвет да решава това.

“Министерският съвет няма задължения да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите на изборите на 2 април. Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии”, подчерта Донев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки