Испанска евродепутатка: Не си губете времето с референдуми за еврото

0

- Advertisement -

„Тези, които организират референдуми за приемане на еврото, да не си губят времето, защото няма никакъв смисъл“ – това каза испанската евродепутатка от български произход Ева-Мария Попчева, която е заместник-председател на комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Тя обаче посочи, че отлагане на влизането на България в еврозоната може да има, ако парламентът не приеме необходимите законодателни реформи.

Според евродепутатката, основните причини за инфлацията са цените на енергията и на храните. Тя отхвърли твърденията, че това се корени във въвеждането на еврото и допълни, че в някои случаи цените дори са се понижили, след като това е било направено. Запитана за референдума у нас, тя отговори:

„Това, което бих им казала, е да не си губят времето. Това не е нещо, което може да се реши с референдум. Той е против българската конституция и против договорите на ЕС. България има задължението да се присъедини към еврото“.

Ева-Мария Попчева обаче предупреди, че забавяне на присъединяването към еврозоната може да има, ако политическите сили не желаят това. В отговор на въпрос на БНР тя подчерта:

„Разбира се, ако Народното събрание не направи реформи. Това е политическо решение. Ако политическите сили в България не желаят да това, ще е много трудно. В крайна сметка е важно българските граждани да поемат своята отговорност и да изистват от своите представители да си свършат работата“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки