ЕК одобри българския „Търновски суджук“ като защитен традиционен специалитет

0

- Advertisement -

Европейската комисия одобри като защитен традиционен специалитет българския „Търновски суджук“. В съобщение на Комисията се отбелязва, че това е дълготраен продукт на основата на смляно сурово месо и естествени подправки.

„Продуктът се произвежда от над 50 години при прилагане на оригинална технология за сортиране на месото, избор и дозировка на подправките и придаване на продукта на форма на подкова. При рафинирането и сушенето суджукът е подложен на пресовка, характерна за традиционните български продукти, които му придават специфичен характер, а също и отличен състав и вкусови качества“, се казва в документа.

„Велико Търново, от който произхожда името на продукта, е голям град, който е бил столица на Второто българско царство. Заводът е от доста време едно от основните предприятия в страната по отношение на качествените продукти на базата на месото и износа“, посочват още от Еврокомисията. 

Този нов продукт се прибавя към списъка с 63 вече защитени традиционни специалитети на ЕС. 

Така България се нареди на второ място в Евросъюза по регистрирани традиционни храни. Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта.

Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки