МВнР осъди посегателство срещу Културно-информационния център на България в Скопие

0

- Advertisement -

Министерството на външните работи определя като посегателство срещу България случилото в Културно-информационния център на България в Скопие. Тази нощ неизвестни са проникнали в сградата на центъра. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше отрито на 25 ноември миналата година.

В позицията говорителят на българското МВнР се посочва, че независимо от мотивацията на извършителите, престъплението срещу сградата на Културно-информационния център на България в Скопие е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. С двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 година, двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалната работа на културните центрове в двете столици, припомнят от ведомството.

Днес директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева е изразила сериозна загриженост пред посланика на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

България очаква институциите на Северна Македония  да установят извършителите на това престъпление и да покажат, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, посочва говорителят на МВнР. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки