НСТС не постигна съгласие за увеличаване на командировъчните

0

- Advertisement -

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по предложението на служебното правителство за увеличение на средствата за командировъчни. Предложението беше дневните командировъчни за страната с преспиване да се увеличат от 20 на 40 лева, а тези без преспиване от 10 на 20 лева.

От Българската търговско промишлена палата са против предложението в Колективен трудов договор да може да се разписват и по високи размери. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ поискаха гаранции, че част от заплатите няма да се изплащат под формата на командировки и поискаха да се въведе автоматичен механизъм за определяне на командировъчните и обвързване към средната заплата за страната.

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров изрази несъгласие за подобен механизъм, като даде пример за възприетия от последното Народно събрание за определянето на минималната заплата и допълни:

„И ми се струва, че въвеждането на подобен механизъм би създало същите предпоставки за вземането на решение по един такъв особено важен въпрос. Ние се въздържаме от подкрепа на въвеждането на един такъв автоматичен механизъм. Твърдим, че това би създало и евентуални проблеми в рамките на предвидимостта“.

Дневните командировъчни за страната не са променяни от 2008 година а натрупаната от тогава до края на миналата година инфлация е близо 61 на сто, допълни Лазар Лазаров и констатира, че предлаганите нови размери изпреварват инфлацията.

Правителството ще одобри утре промени в наредбите за командировъчните, с които размерът на сумите ще бъде увеличен. На днешния Тристранен съвет бизнесът и синдикатите заявиха принципна подкрепа, но направиха и забележки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки