Минималната заплата може да достигне 1003 лв., сочат изчисления на КНСБ

0

- Advertisement -

Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина вместо сегашните 780 лева, сочат изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Те са правени на базата на приетия от парламента автоматичен механизъм за определянето на минималната заплата като 50 процента от средната за последните 12 месеца.

Според синдикалните експерти са възможни три сценария за равнището ѝ – песимистичен, реалистичен и оптимистичен, като те са в диапазона от 924 до малко над 1000 лева.

Служебният финансов министър Росица Велкова обяви в интервю за Българското национално радио, че се предвижда догодина минималната заплата да достигне 940 лева.

За определянето на минималната работна заплата ще се използват предварителните данни за размера на средната за страната за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата.

При оптимистичната прогноза КНСБ залага средното възнаграждение да има ръст с малко над 9 процента през първото тримесечие на 2023 година и 14,6% през второто. При тези условия минималната заплата през 2024 година ще достигне 1003 лева при средна – 2006.

При песимистичната прогноза се залага на спад с половин процент на средната за първото тримесечие и ръст от процент и половина за второто. Така средната става 1848 лв., а минималната би била 924 лв.

При реалистичния вариант синдикалистите условно приемат нарастване на средната заплата през първото и второто тримесечие със съответно 3,8% и 5,1%.

При тези условия очакванията са средната работна заплата за 12 месеца да достигне до 1906 лева, а размерът на минималната заплата да е съответно 953 лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки