Арендатор: Родно производство у нас почти няма

0

- Advertisement -

Георги Ангелов е арендатор в района на Вълчи дол от дълго време. Той присъства на протеста, който се проведе вчера във Вълчи дол.

Защо зеленчуците са скъпи, каква е съдбата на земеделските производители и какви рисковете, които поемат те, за да продължават да работят?

„Ако хората си мислят, че който гледа земеделски култури е богат човек, да стане земеделец и да види как е. Да печели пари и да си мисли, че те идват от небето“, коментира Георги Ангелов.

От 20 години той гледа царевица, пшеница, слънчоглед и ечемик. Не се е отказал не защото му е леко, а защото това е начин на живот. „Това ни е работата, иначе трябва да ходим да работим за някой друг“, каза още Ангелов.

Според него вносът на украински яйца и зърно у нас ще унищожи и последното, което е останало в българското земеделие. „Това подбива нашия пазар. С тези европейски изисквания… Ако си мислят, че от Украйна ще се вкарва вечно, грешат. Да не се чудят после, че доматите и краставиците са скъпи. Унищожиха животновъдството, унищожиха зеленчукопроизводството, остана и земеделието“, допълни той.

Родно производство почти няма, смята арендаторът. По думите му, зеленчукопроизводителите се отказват главно заради липсата на работна ръка и вноса на продукция от други държави. „Вкарват от Полша картофи на по 20 стотинки, защото на поляците им дават субсидии. За да се реши проблемът при нас, трябва държавата да подпомогне родните производители. Да вземат пример от германските институции – щом хората могат, значи и при нас може“, каза Георги Ангелов.

Ангелов беше на вчерашния протест във Вълчи дол. Той е против изграждането на ветропарк в района. „Една перка взема 3 дка от мястото. Тези вибрации се предават с километри“, допълни Ангелов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки