Фандъкова не се притеснява от досъдебното производство на Европрокуратурата

0

- Advertisement -

Кметът на София Йорданка Фандъкова не се притеснява от досъдебното производство на  Европейската прокуратура за изразходвани европейски средства за ремонта на жълтите павета в центъра на града.

На изпълнителите не е плащано за пренареждането на паветата, категорична е Фандъкова:

„Аз нямам никакви притеснения от тази проверка. Единственото притеснение е времето, в което се извършва. От няколко месеца тече проверка по отношение на жълтите павета от различни служби. Предоставяме документи на всички. Днес предоставихме всички документи, които ни бяха изискани и от ГДБОП. Знаете, че участъкът от жълтите павета, който беше безобразно нареден, не е платен. Стойността му е 206 000 лева и нито лев от тези средства не са платени. И освен това беше наложена глоба и за увреждане на павета“.

Проверки на изпълнението на ремонта около пл. „Ал. Невски“ се извършва от декември 2022 г. от МВР, АДФИ и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура.

Днес, във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура, от Столична община бяха изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 г. и 2022 г., разходно-оправдателни документи и строителна документация, съставяна по време на строителните дейности.

Договорът с изпълнителя „ПСТ Груп“ ЕАД беше прекратен през юли 2020 г. поради необходимост от промяна на проекта, която води до промени в количествата и вида работи, което изисква откриване на нова обществена поръчка за избор на изпълните.

При прекратяване на договора изпълнителят „ПСТ Груп“ ЕАД беше задължен да върне по сметка на Столична община 2 521 548,83 лв. и му е наложена санкция за качество, съгласно договора.  Разплатени към изпълнителя са само реално изпълнени и приети  строително-ремонтни дейности.

Пренареждането на жълта паважна настилка в участък от бул. „Цар Освободител“ между ул. „15 ноември“ и бул. „Васил Левски“ се извършва от „Трейс Груп Холд“  и е на стойност 206 хил. лв. Заради лошо изпълнение Столична община отказва да приеме участъка и да извършва каквито и да е разплащания за него. Изпълнителят „Трей Груп Холд“ ЕАД трябва да извърши за своя сметка пренареждане на жълтите павета, след одобрение на нова технология от Националния институт за недвижимо културно наследство.

По искане от Столична община Центъра за изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия извършва изпитвания на влаганите в зоната строителни материали. 

Столична община съдейства изцяло на проверяващите и в рамките на деня предоставя изисканата документация. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки