1 април – ден за размисъл

0

- Advertisement -

Заради предсрочните парламентарните избори утре, днешният 1 април е Ден за размисъл. 

Забранени са предизборните послания и политическата агитация както днес, така и в самия ден на вота, а също и оповестяването на социологически проучвания за електоралните нагласи. 

От ЦИК нееднократно призоваха медиите да не нарушават закона и забраните за агитация и разпространяване на социологически данни  в днешния ден. Говорителият на ЦИК Росица Матева припомни:

„Категорично е забранено, за да не се влияе на избирателите. Преценено е, че това е ден, в който избирателите трябва да бъдат свободни от всякаква такава информация“. 

Социалните мрежи не попадат в обхвата на тези забрани.

Хиляди членове на секционни комисии както в страната, така и в чужбина днес са ангажирани с подготовката на вота. 

„В предизборния ден те получават всички книжа и материали, включително машините за гласуване в секциите, в които ще има машиния устройстата за видеонаблюдение, където ще има видеонаблюдение, подреждат изборното помещение така, както е записано в митологическите указания. След това се запечатва изборното помещение – стаята, в която ще бъде секционната избирателна комисия – и се предава под охраната на МВР“.

За секциите с видеонаблюдение днес ще се извърши кратък тест на устройствата, които трябва да се свържат с платформата за излъчване. Ако има някаква причина, поради която тези устройства не работят, в съботния ден ще бъдат заменени. В изборния ден, ако по някаква причина някое от устройствата не работи, няма да бъде заменяно“.

Замяна на машини за гласуване не е разрешена. Устройствата се инсталират от техници на „Сиела норма“ и също се тестват днес. Допустима е само замяна на захранващи кабели. Транспортните схеми за доставяне на устройствата са съгласувани предварително с районните комисии, за да пристигнат те навреме до секциите.

Гласуването в чужбина ще започне още тази вечер – в 21 часа българско време . Първи ще отворят двете секции в Нова Зеландия – в Крайстчърч и Окланд, а след тях и шестте секции в Австралия. 

Изборният ден зад граница също ще започва в 7 сутринта, местно време.

Утрешните парламентарни избори са важни за турците с български паспорти в южната ни съседка. Там са разкрити най-много изборни секции зад граница – 162. 

Сънародниците ни в Турция искат икономическа стабилност и политиците в България да успеят да съставят редовно правителство,

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки