Православният свят отбелязва Цветница

0

- Advertisement -

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Множеството го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас – над 346 хиляди души.

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим, Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден.

С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

„Господ влиза на осле в Ерусалим. Надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем „разпни го“ и да сме винаги с него.“

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

„Празнуваме всички, които сме с имена на цветя, с имена на дървета. Ще отида на литургия, ще съпреживея големия празник, след което ще отпразнувам своя имен ден“.

В храмовете се раздават осветени върбови клонки. За смисъла на тази традиция разказва отец Дончо Александров от храма „Свети Атанасий“ във Варна.

„Ние носим тези върбови клонки в нашите домове с тази вяра, че сме били свидетели на Христовото влизане в нашия живот, това е знак на нашата вяра и благословение, което отнасяме в нашия дом от нашия Спасител“.

За Ловеч Цветница е неофициалният празник на града, който събира хиляди ловчанлии и гости с традиционния панаир на занаятите, национален събор на народната творчество, представяне на местни обичаи и много веселие.

Още от XVIII век на площада в стария квартал „Вароша“ майстори представят  български занаяти, а традицията повелява всеки от гостите на празника да си закупи по нещо за здраве и късмет.

На двете сцени във „Вароша“ и двора на бившата казарма  продължава националния фолклорен събор с участието на самодейни състави, към читалища, фолклорни формации и индивидуални изпълнители.

След празничната служба в катедралата в центъра на Ловеч ще тръгне и празничното шествие, а на Ботоявленския мост ще бъде пресъздаден обичаят „Кумичене“.

Етнографът Силвия Вутева разказа още за обредния ритуал.

„Девойките ходили на Лазаровден се събират на отделно място. От там тръгват към реката. Кумиченето става с кукла, обреден хляб или венче с върба. Всяка мома изрязва тънка кора от хляба и я пуска по водата. Чийто залък е отишъл най-далече тази девойка се признава за Кумица или водачка. Същият обред сега го правим с върбовото венче. Според народните вярвания след като си имат Кумица не може да ги отвлече змей, а предстоящите женитби ще бъдат само по любов.

Привечер на мегдана  се играе прочуто сключено лазарско хоро,  за да можеш да затвориш късмета, да не го пускаш навън.

Днес Цветница за Ловеч е празник на младостта, на красотата, на  цветята, на положителните емоции, на доброто. Да се виждаме с близки, с  приятели, с познати, заредени с положителното, пролетното настроение“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки