Разпети петък е

0

- Advertisement -

Днес за православния свят е Велики петък. 

Този ден е спомен за страданията, несправедливата присъда, разпятието и кръстната смърт на Иисус Христос. Тези събития са в основата на особените църковни служби днес. 

Сутринта се изнася за поклонение Светата Плащеница, която символизира положения в гроб Спасител. 

Привечер с нея около храмовете се прави шествие по време на Христовото Опело.

През целия ден храмовите камбани бият траурно. Църквата съпреживява скръбния, но спасителен ден на Христовото разпятие и смърт. Врачанският митрополит Григорий, обясни:

„Разпети петък е денят, в който се извършва това нечувано и невиждано в историята дело човешко – човеците разпънаха своя Спасител, своя Изкупител. Той беше предаден, осъден, бичуван, подиграван, хулен и по пътя към голгота носеше тежкия си кръст и там, на Голгота, беше разпнат между двама разбойници, като злодей. Там, на кръста, предаде душата си за спасението на човешкия род. Той проля кръвта си на кръста заради всички нас“.

Сутринта, на Богослужението, с четива и песнопения, се пресъздават страданията и погребението на Христос. За поклонение се изнася Светата плащеница – символ на положения в гроба Спасител. Вечерта, около нея се извършва Опело Христово. Погребението на спасителя се ознаменува с лития около храма, след което Плащеницата се внася в олтара и се полага на престола, който е символ на Христовия гроб.

В навечерието на празниците, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, са извършили 1 438 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в храмовете в страната.  Предприети са и мерки за осигуряване на обществения ред по време на богослуженията за Великден, като около храмовете ще бъде засилено полицейското присъствие. 

От МВР напомнят, че употребата на пиротехнически изделия в близост до църквите е забранена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки