Политически психолог: При заплаха от война, „Възраждане“ може да стане и първа сила

0

- Advertisement -

Истинският антивот на политическата система и на политиците беше даден от тези, които в бюлетините отбелязаха „Не подкрепям никого“. Тези хиляди, които отидоха до урната и пуснаха такъв глас, ясно заявиха „Аз съм активен граждани и не ви харесвам“.

Това коментира пред БНР-Радио София проф. Антоанета Христова, политически психолог и директор на Института за изследване на населението и човека при БАН.

По думите ѝ, избирателите – тези които не излязоха да гласуват – очакваха послания към тях. За съжаление от партиите говориха на твърдите си привърженици, искаха да си гарантират онези проценти, които смятат за сигурни.

Лоша беше комуникацията с онези, които се колебаеха и ги виждаха като възможна алтернатива. 

Вървеше се към втвърдяване, тоест към задълбочаване на различията и на емоционалното противопоставяне един на друг, отколкото към възможна колаборация след изборите.

Трябва да съществува най-широк спектър от възможности за гласуване, подчерта проф. Христова: „Този феномен е изследван в политическата психология. Факторите, които закарват човек до урната да бъде активен гласоподавател, са 1. Посланието на политическите партии; и 2. Липсата на бариери, на притеснения как ще си пусна бюлетината или че ще бъде манипулиран моят глас. Затова и бях за включването на хартиената бюлетина.“

Според политическия психолог, системата не се демократизира с технологиите, а когато има алтернативи за избор, включително и като начин да заявим гласа си. Не да се фокусираме как гласуваме, а какво се случва след това – в изчислителния център.

Разположението на силите в 49-ото Народно събрание, според Христова, никак не е положителна от гледна точка на възможността да се състави правителство.

С всеки изминал избор става ясно, че конституционалистите и други експерти, трябва да предложат решения, каквито в други страни са намерени, за да не се продължават толкова дълги турбуленции и толкова дълга нестабилност. Особено в ситуация на криза държавата трябва да бъде стабилна и единна, да не бъде разделяна и раздирана от конфликти.

„Аз твърдя, че кризата оттук нататък започва – допълни проф. Христова. –

Досега беше една подготовка към тази криза, която следва от зимата нататък. В такава ситуация би трябвало държавата да бъде устойчива.

Това, което ми се струва, че прави Борисов в момента, е в тази посока. Пък да видим…“

Много от политическите партии са с вързани ръце, и то от избирателите, особено при ПП-ДБ. Нашият най-голям проблем е разделението. Истински важно е в момента хората да не се мразят, ама това как може да стане. Единственият начин е, когато лидерите им не проектират тяхната емоция и процесите да текат така, че да се стига до доверителна комуникация.

Според Антоанета Христова партия „Възраждане“ е събрала гласове от привърженици на други партии – на ИТН, ПП, ДБ, на разочаровани от ГЕРБ, от БСП.

Там избирателите имат разнообразни профили. Партията е повишила резултатите си на базата на посланието за неутралитет, пацифизъм и национализъм. При заплаха от война, „Възраждане“ може да стане и първа сила, смята още политологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки