52-ма са дарили кръв за родилката от Сливен

0

- Advertisement -

Общо 52-ма души в Сливен са дарили кръв за родилката, която бе транспортирана със самолет „Спартан“ до София. Това каза д-р Рая Ралева, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен.

Седемнайсет са желаещите да дарят кръв до този час днес, каза още тя. По думите ѝ толкова са даряващите за седмица при обикновени обстоятелства.

Хората дойдоха да дарят кръв на Великден, когато всеки иска да е у дома с близките си, каза д-р Ралева. Всеки от тях разбираше смисъла да е тук на този свят ден. Отдавна не се е случвало, но това човешко страдание явно е докоснало много хора, добави тя.

На 16 април пациентка на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ беше транспортирана през авиобаза „Безмер“ с военен самолет „Спартан“ до София, където беше хоспитализирана в реанимацията на Аджибадем сити клиник УМБАЛ Токуда.

Близо 10 литра кръв и отделно биологични продукти са били прелети на родилката, каза пред д-р Юлия Бянкова, началник на Отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Не сме получили отказ за тези биологични продукти, въпреки че това е много сложно, особено в почивни дни, добави тя.

Трийсетгодишната жена е постъпила по спешност в Отделението по акушерство и гинекология в областната болница в Сливен на 13 април, в 6:30 часа, за раждане с цезарово сечение при високорискова бременност, каза д-р Бянкова.

Тя е била в хеморагичен шок, с много нисък хемоглобин, обилно кървене, без сърдечни тонове при плода. Имало е данни за отлепена плацента и мъртъв плод при направената ехография. Тежки нарушения в кръвосъсирването са наложили кръвопреливане. След като е приключило секциото, в 8:30 часа пациентката е преведена в Отделението по реанимация на МБАЛ. Наложила се е втора операция – хистеректомия, отстраняване на матката. На базата на голямата кръвозагуба и нарушения на кръвосъсирването, жената е имала нужда от преливане на много кръв, плазма, тромбоцитен концентрат. Кръвозагубата води и до полиорганна недостатъчност, посочи д-р Бянкова.

Жената е имала в миналото бременност, завършила с отлепване на плацентата. При бременност през миналата година има здраво дете.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки