ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ търсят изход от политическата криза

0

- Advertisement -

На първата официална среща в лидерски формат между първите две политически сили в 49-ия парламент – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, от ПП-ДБ отново обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

„От резултатите от вота – това са партиите, които са се представили на последните избори най-добре и считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин да съставим правителство, дали първия, дали втория мандат, но отиването и опцията на нови избори юли или август ще дадат същия или подобен резултат и ще се озовем в същите преговори“, обърна се към ръководителите на ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата им в парламента.

Като отговорни партии трябва да използваме времето на този парламент, за да приемем бюджет с 3-процентов дефицит, рязане на разходи и взимане на заем, но да го направим заедно, допълни Борисов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков също отбеляза колко важно е за неговата формация приемането на нов бюджет с 3% дефицит, но без вдигане на данъците и съкращаване на социалната програма. Но ПП-ДБ категорично отказва да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС:

„Но сме готови да говорим по тези политики и да видим в рамките на отговорното поведение какво можем да постигнем, особено по темата за бюджета“. 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се допитат до партийните си органи дали да участват в работата по обща управленска програма, на която да стъпи бъдещо правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да представят състав на проектокабинет, който биха предложили в рамките на втория мандат, за да може ГЕРБ-СДС по-лесно да прецени как да действа с първия мандат.

„Хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем Изпълнителната комисия и ръководните органи на нашата партия, колегите от СДС да видим какво предлагате – премиер, министри, на базата на което да мислим, ако отиваме на такъв вариант, какво предлагате“.

Кирил Петков отговори, че преди да се обсъжда състав на кабинет е важно да се уточнят политиките, които да свърши това правителство. Той предложи двете партии да работят по управленска програма:

„Вие сте първата политическа сила и сме в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето първо право да направите своя избор“, каза Петков и изтъкна, че ГЕРБ-СДС тепърва ще има срещи и с други парламентарно представени сили.

„Решението на нашата Изпълнителна комисия е, че до изчерпване на всички разговори, свързани с вас, няма да гоним други подобни разговори“, прекъсна го Бойко Борисов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки