КНСБ отхвърля орязването на разходи за увеличение на пенсии и заплати в Бюджет 2023

0

- Advertisement -

КНСБ няма да приеме да бъдат орязани разходите за увеличение на пенсии и заплати в проекта за бюджет за 2023 г. Синдикатът ще предложи и преструктуриране на приходите от данъци, каза в интервю за Българското национално радио (БНР) Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

„Ще предложим конкретна приходна и разходна част на бюджета с повече разходи за заплата и с премерени и преструктурирани приходи от данъци. Това е вариант, защото в предложения бюджет ние не виждаме политика по доходите. Няма да се съгласи с този вариант, а напротив, ние ще работим за увеличаване на работните заплати и за една устойчива политика по доходите.“

В началото на следващия месец от КНСБ ще предложат вариант за балансиран бюджет с гарантирани приходи за пенсии и заплати и увеличаване на някои данъци, каза още Виолета Иванова.

„Има достатъчно буфери, които могат да доведат за балансиране на бюджета. При този  ръст на цените ние не можем да допуснем, че пенсиите не трябва да бъдат увеличени от 1 юли. Същото се отнася и за разходната част по работните заплати. Има достатъчни буфери, които могат да балансират бюджета, възстановяване на ДДС, увеличаване на корпоративния данък на 15%.“

Според Виолета Иванова само увеличението на данък печалба от 10 на 15% ще донесе приходи в бюджета в размер на 2,5 милиарда лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки