Няма да има общо отбелязване с РСМ на годишнината от смъртта на Гоце Делчев

0

- Advertisement -

Служебният министър на външните работи Николай Милков каза, че няма да има общо отбелязване с Република Северна Македония на годишнината от смъртта на Гоце Делчев на 4 май. Министърът очаква за желаещите да отидат на гроба му в Северна Македония същите проблеми, които е имало и през февруари, когато се честваше годишнина от рождението на войводата:

“ Ние ще организираме чествания в България на Гоце Делчев, защото на тоя етап не мислим, че има общи чествания. Ние няма да направим с тях там, защото миналия път такива нямаше. Сега, разбира се, нашият последните ще отида и ще присъства на самите чествания, както се надяваме, че посланичката на РСМ ще присъства на това, което ние ще направим тук в България, а българските граждани, които биха искали да отидат, не може да ги предупреди да не ходят, но трябва да знаят, че е възможно да срещнат препятствия“.

Министър Николай Милков очаква политически присъди в съседната ни държава за наши сънародници, сред които и за председателя на Културния клуб в Охрид Томе Блажевски:

„Сега ме притеснява, че през последната седмица повдигнаха обвинение на Томе Блажевски, който е председател на културния център в Охрид „Цар Борис III“, след като същите под индиго буквално обвинения бяха повдигнати и на Любчо Георгиевски от центъра в Битоля. Ако тези обвинения се потвърдят от съда в един момент, значи ние ще се сдобием може би с първите политически затворници в Република Северна Македония. Наказателният кодекс предвижда от 1 до 5 години за такива действия. В същото време подпалвача Алабаковски твърди, че се гордее с престъплението, което е извършил. Тоест това говори за атмосферата. Това говори за ситуацията, която е създадена там“.

Министърът на външните работи откри конференция на Софийския форум за сигурност на тема „Поглед към предизвикателствата пред сигурността във фрагментиращия се свят: противодействие на руските хибридни дейности“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки