Българка сбъдва американската мечта – кара тир в САЩ

0

- Advertisement -

Сънародничката ни Теодора Тодорова-Морган избира нетрадиционната за момиче професия – шофьор на тир в САЩ, за да сбъдне мечтата си – да има достатъчно средства, за да пътешества по света, пише BG Voice.

Родена е в Хасково, тренира лека атлетика и футбол. Завършва спортното училище и постъпва в Националната спортна академия с футбол. Голямата ѝ мечта е да бъде професионален състезател по футбол, но получава травма – скъсани връзки в коляното. Първата операция е неуспешна, дори има още една скъсана връзка. Когато е в III курс на академията, през 2006 г. заминава на бригада в Съединените американски щати – за да събере пари за следващата операция, а и да изпълни американската си мечта – да играе футбол.

Теодора работи в супермаркет в Лонг Бийч Айлънд, щата Ню Джърси, на най-високо платената работа – рязане на месо и сирене. По-късно е и камериерка в малко мотелче и спасител в аквапарк. Работи по 100 часа седмично и се прибира в България с 10 хиляди долара. Втората операция е успешна, но до спортна кариера така и не стига. Загубва желание и да завърши спортната академия, защото не иска да работи като треньор.

Следващата година Теди заминава отново за Америка, в Кейп Код, Масачузетс. Заплатата на камериерка в голям хотел не я удовлетворява. Работи и в морски ресторант. Връща се в Ню Джърси, в едно заведение в Патерсон. Учи езика и решава да стане професионален шофьор на тир – заради доброто заплащане, а и заради възможността да обиколи Америка.

След много и тежки изпити взема почти всички категории, включително и за превозване на опасни товари, разрешение за танкер. Така може да превозва почти всичко възможно на пазара – хладилни камиони със специална температура, храни, но и опасни химикали и други товари, за които се плаща много по-добре.

Когато взема книжката, веднага се качва на камиона. Най-голямото ѝ предизвикателство е паркирането. А камионите с ремаркета в Щатите могат да достигнат до 26 метра – с 6 метра по-дълги от тези в Европа. Доста време ѝ отнема да свикне с габаритите и колеги й помагат да паркира.

Не е съгласна, че жените не можели да паркират, зависи от човека, а при тировете е трудно за всички, коментира тя.

Вече 13 години Теди е на кормилото на тир, като от 2019 г. е със собствен камион. Това ѝ дава свободата тя да избира кои товари и по кои дестинации да превозва. Работи за компания, която ѝ взема процент. Избира опасни товари, чието превозване е най-добре платено.

През март 2019 г. си купува първия собствен камион, но след 2 месеца и половина той се запалва. „От 12 май 2019 г. живея втори живот“, казва Теди. Тя кара аспержи в Южна Каролина, току-що е излязла от сервиз, но няколко часа по-късно забелязва пушек. Спира не при тирове, а на друго място за почивка.

Когато отваря капака, лумва огън. „Бях абсолютно неадекватна, помня само, че взех дрехи, а не ценни неща като лаптопа например, и побегнах“, споделя тя.

Тогава вече живее в Чикаго, когато се прибира, е в шок. Има посттравматичен стрес, постоянно си представя какво би могло да се случи, ако е била на пътя и е трябвало да скача в движение, или ако е заспала, как е щяла да изгори вътре.

Застрахователното дружество плаща за камиона, но тя губи 7-8 хиляди долара, които вече е внесла, защото го е взела на изплащане. Губи и около 10 хиляди долара, които влага в него. „Всичко, което имах, загубих за секунди“, споделя Теодора.

Втория си камион кара до юли 2022 г., когато си купува трети, по-нов, много по-добър и по-удобен. Годишно е изминавала по 240 хиляди километра, като отдавна е прехвърлила милион и половина километра по пътищата на Америка.

Обиколила е всичките 50 щата по много пъти, опознала ги е много добре, винаги е наясно къде се намира и даже често не ѝ е нужен GPS, за да стигне до целта.

Като собственик на камион, тя сама си определя кога да бъдат ваканциите ѝ. Работи 3 месеца и си дава седмица почивка за пътешествия. Била е в около 30 държави. Обиколила е голяма част от Карибите, Доминикана, Мексико – и то по няколко пъти, била е на круиз на Бахамите.

Посетила е Хондурас, Белиз, острови като Аруба, а също Кюрасао, Венецуела, Пуерто Рико. Обиколила е и цяла Европа – Италия, Англия, Франция, Холандия, Австрия, Германия.

„Но най-много си обичам в България. Изкачила съм всички най-големи върхове, правим женски походи с моите приятелки. Повечето от тях са семейни, но прибера ли се, нямат търпение да тръгнем“, коментира Теди.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки