Ще изпадне ли България от топ 5 на световните производители на олио?

0

- Advertisement -

Само преди дни – на 29 април, българският министър на земеделието Явор Гечев коментира, че има уговорка през тази седмица да се види със земеделския министър на Украйна. Една от темите, по които българският и украинският земеделски министри ще говорят е темата за слънчогледовото олио.

От 24 април до края на юни у нас беше въведена забрана за внос на земеделски стоки от Украйна, сред които зърно и слънчоглед. 

Тази забрана трябва да отпадне, каза за Радио Варна Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. В позиция, компаниите – преработватели обявиха, че са заплашени от свиване на дейността и дори фалит.

Трябва да се отчитат интересите на всички сектори в икономиката, каза Янев.

Причините са няколко.

Основната сред тях е, че преработвателите на масла не могат да осигурят и натоварят мощностите си само със слънчогледа, произведен в България. Средногодишно, у нас се произвеждат около 2 млн. т. слънчоглед, от които едва около 250 хил. т. или 1/8 са за българския пазар. Останалото количество отива за износ.

Мощностите на преработвателите – за олио, шрот и белене на семена са за над 3 млн. т., което означава, че и преди войната в Украйна у нас е внасяно голямо количество слънчоглед, уточни Яни Янев.

Ако забраната остане, заради липсата на суровина, производителите на олио са заплашени от риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори. България е страната, която в Източна Европа разполага с най-големите производствени мощности за производство на олио и шрот. Дори и в момента, мощностите на преработвателите са свити с около 30 на сто.

В района на Черно море се произвежда около 75% от световното производство на слънчоглед.

България е топ 5 държавите в света по производство на олио. Една такава забрана ще означава, че ще загубим позициите си и като държава производител, и като сектор от икономиката. По данни на националната статистика. през 2021 г. България е била на трето място в света по износ на слънчогледово олио. В абсолютни цифри това прави приходи за 690 млн. щатски долара. Страната ни неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път преди две години влиза и в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед. Те произвеждат над половината световното производство.Почти 70 на сто от експорта на слънчогледово олио се държи от двете страни. Ние сме поставени в ситуация, в която се конкурираме в Черно море с най-големите производители и преработватели на слънчоглед, заяви Янев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки