ГЕРБ-СДС ще търси подкрепа за свое правителство на малцинството

0

- Advertisement -

От днес ГЕРБ-СДС започва разговори с всички парламентарно представени партии за подкрепа на първия мандат, в който ще предложи правителство на малцинството. Това заяви лидерът на коалицията Бойко Борисов. Ако не получи съгласие, първата политическа сила ще предложи и друг вариант „кабинет от личности“. Борисов обяви това днес след представянето на проектокабинет от втората политическа сила „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Лидерът на ГЕРБ ще разговаря с останалите политически сили за кабинет на малцинството с първия мандат поне за 6 месеца.

„От същото ще предложим и ние, абсолютно същото. И когато всички непотребни заради глупостите, които се правят и ината им и ще отидем на избори без бюджет, това ще е крайният резултат“.

Ако това не бъде прието, Борисов ще предложи „кабинет от личности“, в който да участват министри, представени от другите формации:

„Би могло, на тези разговори ще се говори с тях и това не е коалиция, в тази ситуация отговорността е на всички партии обаче, включително и „Възраждане“, да се направи един кабинет от личности. Това го казвам за първи път. Защото, повтарям, при тази ситуация, днешната, бюджет няма да бъде приет“.

В този кабинет финансов министър може да стане Асен Василев, заяви иронично лидерът на ГЕРБ:

„Аз бих настоял Асен Василев да е финансов министър, пожизнен, докато не си оправи финансите, трябва да бъде министър и ако колегите се съгласят, той трябва да е финансовият министър“.

Разговорите с ПП-ДБ не са приключили, защото все пак имат обща законодателна програма, каза Борисов. Но след заявката на втората политическа сила, че няма да ревизира проектокабинета си, Борисов няма да търпи „нахалното им самочувствие“:

„Ние проявихме отговорност  – с 69 депутати да правиш правителство сам е нещо нечувано. Още по-нечувано е с 64 да правиш. С една дума,  с този си анонс и с това си поведение, а и с опита да ни подкупват – щели да ни дадат комисии, аз искам да им напомня, че когато чегъртаха ГЕРБ, на ГЕРБ не дадоха нито една комисия, така че с другите партии можем да направим така, че да не получат въобще комисия. С една дума те взривяват единствената добра за държавата ситуация с цел отиване на местни избори“.

Разговорите с парламентарните групи започват още днес и ще се водят от лидера на парламентарната група Десислава Атанасова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки