Над 90% от автошколите в България са в сивия сектор

0

- Advertisement -

Около 90 на сто от автошколите в България са в сивия сектор. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

„Надали има друга област на икономиката в България с толкова висок процент на сив сектор“, допълни той.

Според Георгиев, именно сивият сектор в бранша води до по-ниските цени на курсовете, а оттам и до по-лошо качество на подготовка на бъдещите шофьори.

Цените вървят нагоре

Едно от последните проучвания на Евростат показва, че България е на второ място в Европейския съюз по ръст на цената на шофьорския курс. В момента средната цена у нас е около 1000 лева, поясни Красимир Георгиев и допълни, че въпреки това тя остава една от ниските в Европа.

Във Варна средната цена на курса е около 900-1000 лева. Има и по-евтини курсове, но според експерта, там качеството на подготовка е много ниско.

„Идвали са при мен хора, които са карали курсове на екзотични цени и са ми разказвали, че там се шофира единствено в града и само на първа и втора предавка, което е не повече от 20-30 км/час. И когато бъдещият шофьор вземе заветната книжка и излезе на магистралата и шофира с над 80 км/час, тогава може да се случи да загуби контрол над автомобила и да се забие в първото дърво. Ето това е резултатът от евтиния курс“, коментира Георгиев.

Провал на тестването на новата система при шофьорските изпити

Красимир Георгиев приветства новата система за провеждане на теоретичните и практическите изпити, която цели да намали субективния фактор с електронно задаване на маршрутите и интерактивни клипове при листовките. Но, по думите му, тестването на новата система засега се проваля.

„Не знам поради каква причина тестването на системата не върви добре. Дали заради спестяване на средства или нещо друго“, каза Георгиев.

„Поговорката гласи, че икономията е майка на мизерията, но за шофьорските курсове важи правилото, че икономията е равносилна на смърт на пътя“, категоричен беше експерта. Той все пак е оптимист, че скоро от Автомобилна администрация ще отстранят всички пречки при тестването на новата система за изпитване на бъдещите шофьори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки