Доц. Лъчезар Стоянов: Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей

0

- Advertisement -

9 май – Ден на победата или Ден на Европа

„Това е плод на една голяма и много стара манипулация. На 9 май източноевропейско време или на 8 май централноевропейско време е подписана капитулацията на Германия. Това обаче е само един епизод от по-широката картина, каквато е Втората световна война. Тя е коалиционна война. Войната се води на 3 континента. Освен в Европа, но и в Африка и Азия. На 9 май Германия капитулира и войната в Европа завършва. Но войната завършва всъщност на 2 сепетември 1945 г. с капитулацията на Япония. Така че ние по европоцентристки свеждаме манипулативно само до победата над Германия“, обясни историкът в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Съветският съюз, Великобритания и САЩ съвместно изграждат света, в който ние живеем, подчерта още той. 

България, въпреки огромния натиск от страна на съюзниците, не скъсва дипломатически отношения със Съветския съюз, не изпращаме нито един български войник да се бие срещу Съветския съюз, на източния фронт. Ние държим да запазим тези си отношения. Но на 5 май по външнополитически причини, по стратегически, без военни или други въображения, Съветският съюз ни обявява война и в условия на обявена война на 8 септември червената армия навлиза в България. Защо е издигнат този паметник – по една проста причина – именно червената армия в България е основният инструмент, чрез който Сталин налага комунистическите режими и изгражда сателитния съветски блок“.

„На тази окупационна армия, която налага със сила един тоталитарен политически режим, да държим паметник в центъра на софия, особено с такъв абсолютно неадекватен и противоречащ на историята надпис „Армия освободителка“ – от кого ни е осободила, от нас“, попита доц. Стоянов. 

По думите му софийската управа не изпълнява решение на Столичния общински съвет, според който проблемът с паметника трябва да бъде решен. Повече от 30 години се бави този процес, подчерта той. 

Взе се и решение да се постави обясняващ надпис за истинския смисъл на този паметник, добави историкът и уточни, че този текст е изготвен от Историческия факултет на СУ и Институтът за исторически изследвания към БАН: 

Този текст така и не е поставен. Това е и причината за това излишно и преднамерено натягане –  отново да се повдигат тези въпроси и да внасят допълнително разделение в нашето общество“. 

„Да припомниш и си спомниш за хора, загинали за една хуманна общочовешка кауза, е добре. Но когато го свързваш с една определена държава и то с чисто политически причини – го прави съвсем по друг начин звучащ факт. Самият факт, че на това събитие присъства Митрофанова отново преднамерено политизира този празник„, изказа мнението си доц. Лъчезар Стоянов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки