В България не е произвеждан хляб от украинска пшеница

0

- Advertisement -

След обстойни проверки във всички мелнични предприятия в България и се установи, че никъде не е преработен и един грам украинска пшеница. 

Хляб в България се произвежда единствено и само от българска пшеница. Това каза за „Твоят ден“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ българското хлебопроизводство няма връзка с ограничения внос на украинско зърно.

„До края на годината ДДС на хляба и брашното ще остане нулево. От 1 юли 2022 г. цената на хляба поевтиня между 17 и 26%.

Наблюдаваме леко покачване на цената на хляба от страна на някои производители, това говори от 4 стотинки на ден за потребител. Това е свързано с големия икономически проблем – заплащане на труда. Хлябът е единствената храна, която запази за 10 месеца своята цена. Няма по-евтина храна от българския хляб в ЕС“, обясни тя.

Според нея украинската пшеница се ползва единствено и само за производство на фуражни смеси. Там ще има промяна в цените, тъй като ще има и покачване на цената на месото и месните изделия.

Ако ДДС се върне на 20%, цената на хляба може да е отново 3 лева.

Междувременно ще бъдат покачени енергийните и транспортните разходи. Има и колеги, които понижиха цената на хляба, но при всички случаи той ще бъде достъпен, всеки производител има свобода на пазарен принцип да сложи цена“, заяви Кукушева. И определи като популизъм слагането на надценка за цената на хляба. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки