Християн Пендиков след българското гражданство: Получавам още повече заплахи

0

- Advertisement -

Най-изявените македонски българи, които получават най-много заплахи, нямат българско гражданство, а са подали документи преди много години – това каза в интервю за БНТ секретарят на закрития вече български културен клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид. Преди два дни Християн Пендиков получи българско гражданство, като по думите му и досега продължава да получава заплахи, но станали още повече след официалното връчване на документите.

Пендиков отново каза, че македонските българи имат нужда от помощ. „Искаме да имаме равни права като останалите, които живеят в Северна Македония. Българите са малтретирани първо през държавните институции, като например полицията. Впоследствие техните снимки се споделяли в различни онлайн групи, в които ги наричали предатели и призовавали за насилие, разказа той и добавя: „Направиха ни като черен дявол в Македония“. 

Пендиков допълни, че България е такава, каквато са очаквали: „Близка държава, която винаги ни е помагала. Не знам защо като говорим истината, някои се обижда от това“.

Той допълни, че българското гражданство му давало спокойствие за предстоящото дело и остатъка на живота си ще се чувства спокоен като българин. 

Християн Пендиков стана жертва на побой в Охрид на 19 януари, а ден след това беше транспортиран с правителствения самолет „Фалкон“ за лечение в България. Беше приет във Военномедицинската академия, където беше опериран заради счупена челюст и се възстановяваше дълго. По време на делото срещу Илия Спасески стана ясно, че на призива да бъде извикана полиция обвиняемият за побоя над Пендиков реагирал с думите „Не трябва за българин да викаш полиция, нито един да не остане!“. Защитата му обаче поддържа тезата, че нападението не било от омраза.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки