”Фич” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

0

- Advertisement -

Международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива.

Рейтингът е подкрепен от силната външна и фискална позиция на страната, надеждната политическа рамка от членството в Европейския съюз и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет, посочват от финансовото министерство.

Положителната перспектива отразява плановете за членство в еврозоната.

Въпреки поредицата от предсрочни парламентарни избори, от рейтинговата агенция вярват, че ключовите политически партии остават ангажирани с приемането на еврото, законодателните изменения в тази посока трябва да се приемат след стабилизиране на политическата среда.

От Fitch Ratings прогнозират забавяне на средногодишната хармонизирана инфлация до 9,6% през 2023 г. от 13% през 2022 г.

Агенцията съшо така прогнозира растежът на БВП да се забави през тази година до 1,3% от 3,4% през 2022 г., преди да се ускори до 2,6% през 2024 г.

Според Fitch Ratings фискалното изпълнение за тази година е несигурно, тъй като служебното правителство работи съгласно разпоредбите на закона за бюджета за 2022 г. Дефицитът на сектор „Държавно управление“ се очаква да се увеличи до 3,4% от БВП през 2023 г. от 2,8% през 2022 г., което е в съответствие с текущата медиана на страните с рейтинг „BBB“. За 2024 г. се очаква бюджетният дефицит да се сви до 2,5% от БВП.

Основни фактори, които биха могли да доведат до положителни действия по кредитния рейтинга, са: напредък към присъединяването към еврозоната, включително увереност, че България отговаря на критериите за членство и срока за приемане на еврото; подобряване на потенциала за растеж на икономиката, например чрез въвеждане на структурни и управленски реформи за подобряване на бизнес средата и/или ефективно използване на средствата от ЕС.

Фактори, които биха могли да доведат до негативни действия по рейтинга, са: липса на напредък в присъединяването към еврозоната поради постоянна политическа нестабилност или неизпълнение на критериите за конвергенция; по-ниски перспективи за растеж в средносрочен период, предизвикани например от значителен неблагоприятен макроикономически шок или инфлация, която се е задържала на високи нива.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки