Депутати критикуват премиера на РСМ за сравнение на България с Русия

0

- Advertisement -

В парламента представители на различни политически сили реагираха остро срещу вчерашното изявление на премиера Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, в което той сравни действията на България към страната му с тези на Руската федерация към Украйна.

В декларации от парламентарната трибуна Георг Георгиев от ГЕРБ – СДС и Павела Митева от ИТН обявиха тона за недопустим и призоваха България остро да реагира.

Георг Георгиев заяви:

„Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло е такова отношение към държава, която в последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и авторитета на своите съседи. И ако днес по някакъв начин някой си позволява да ни сравнява с Руската федерация, то да ние трябва много сериозно да му обърнем внимание и да отправим предупреждение. Но това предупреждение уважаеми колеги, трябва да бъде и към нас самите“.

На свой ред Павела Митева посочи:

Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати. Подобен дипломатически скандал би събудил поне недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава, но не и в България.

Някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано българската дипломация да покаже, че не са непоправими“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки