Международната музикалната академия на Варна интернешънъл със силна фестивална програма

0

- Advertisement -

След тригодишно отсъствие от културния афиш на черноморската ни столица българо-американската концертна агенция „Варна интернешънъл“ се завръща със силна обучителна и концертна програма. От 10 до 24 май ще се състои 22-рото фестивално издание на музикалните академии ВИМА – уникалният проект, даващ възможност на младите таланти да направят своите стъпки на професионална сцена заедно със световно утвърдени музиканти. 

ВИМА тази година предлага две вълнуващи програми в Европа (България и Италия) и в САЩ (големите градове на Южна Каролина, включително столицата на щата – Колумбия, историческия град Грийнвил и Мъртъл Бийч покрай спиращия дъха бряг на Гранд Стренд). Участниците в музикалната академия ще се включат в майсторски класове в категориите „Опера и оратория”, „Оперна гала”, „Хорово пеене”, „Инструменталисти” и „Дирижиране” и освен в България, те ще имат възможност да покажат уменията си и на италианската публика. За преподаватели са поканени видни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа, които ще предадат своя опит на младите таланти и заедно ще подготвят концертната фестивална програма за България в следния формат:

  Солов рецитал с италиански оперни арии и художествени песни – 18 май 2023, 19.00 ч., Градска художествена галерия „Борис Георгиев”, вход свободен 

Хоров концерт с участието на хора на Университета Уинтроп в Рок Хил, Южна Каролина, САЩ; диригент – Джереми Мимс; 19 май 2023, 19.00 ч., зала „Бах” (Евангелска методистка църква), вход свободен 

Оперен концерт: 22 май 2023, 19.00 ч., Фестивален и конгресен център – зала 1В програмата: „Сестра Анджелика“ на Джакомо Пучини и „Театралният директор“, К. 486 на Волфганг Амадеус Моцарт
Режисьор: Александър Николич /Национален театър на Белград, Сърбия/
Хормайстор: Джереми Мимс /Университет Уинтроп в Рок Хил, Южна Каролина, САЩ /
Сценограф: Таня Зиропадия /Национален театър на Белград, Сърбия/
Художник на костюмите: Сенка Раносавлиевич /Национален театър на Белград, Сърбия/
Симфоничен оркестър на гр. Пазарджик
Диригент – Грегъри Бухалтер /„Метрополитън опера”, САЩ/

  Кантатно-ораториален концерт: 23 май 2023, 19.00 ч., Фестивален и конгресен център – зала 1В програмата: Реквием в ре минор, K. 626 от В. А. Моцарт
Със специалното участие на:
хор на Университета Уинтроп, Рок Хил, Южна Каролина;
хор „Морски звуци” – Варна;
Хорово дружество на окръг Йорк /САЩ/;
Симфоничен оркестър на гр. Пазарджик
Диригент – Джереми Мимс /САЩ, Университет Уинтроп /

  Фестивалът на „Варна интернешънъл” продължава от 25 май до 5 юни 2023 г. с 6 концерта в оперни театри и катедрали на Северна Италия – три представления на оперната програма и три на Реквиема на В.А. Моцарт. Солистичният и хоровият състав е един и същ с този за българските концерти; съпроводът ще бъде осъществен от оркестров състав от САЩ с изпълнители, които са дългогодишни сътрудници на концерната агенция.

  Втората концертна програма на ВИМА продължава от 14 юни до 16 юли 2023 в Южна Каролина, САЩ, където програмата включва: изпълнението на операта „Сватбата на Фигаро” от Волфганг Амадеус Моцарт, „Реквием” от Джузепе Верди, „Улична сцена” на Курт Вайл и две световни премиери на 2 творби на ДЖАК Редфорд – Симфония № 2: „Пътепис на чумата” и „Музика! Фанфари” – творба, която авторът подарява на новия ежегоден фестивал „Музика!” на концертната агенция „Варна интернешънъл”. Това е един от най-мащабните проекти, миналата година беше неговото първо издание, позициониран е в Южна Каролина със специална идея и чувство на признателност. За Калин Чонев там е вторият любим дом, където местните хора отварят сърцата си за семейството и професията му на музикант, продуцент, образовател и организатор на мащабни фестивали и концерти в цял свят. „Визията, мотивацията и движещата сила зад фестивала „Музика!” е силното ми желание да въздействаме и допринесем посредством истинско, класическо музикално изкуство в моят Щат така, че той да бъде уважаван и високо ценен, достоен център на музикалното изкуство в САЩ и цял свят. Затова каним утвърдени световни и американски изпълнители да работят заедно с колеги от Южна Каролина и да представим прекрасни творби от световното музикално наследство пред местната публика. Вярвам, че истинското изкуство и енергията от стотици събрани заедно музиканти, ще доведат до насърчение и ще издигнат и съживят духовно морала и ценностите и истински ще обогатят жителите на щата” – казва самият Чонев. „Музика! 2023” включва повече от 25 концертни прояви: оперни спектакли, оратории, симфонична музика, камерни и солови рецитали.

Сред преподавателския състав на Международния музикален фестивал „Варна интернешънъл” 2023 във Варна и Италия се откроява името на маестро Грегъри Бухалтер, диригент в „Метрополитън опера” – Ню Йорк, музикален директор на ВИМА.

Други лектори от международния екип 22-то издание на музикалната академия са:

Дейл Морхаус – музикален администратор и режисьор (Университет на Мисури, Канзас Сити);

вокалните педагози Кейтлин Мор (Ролинс Колидж), Дарина Такова (България) и Джанет Хопкинс (Университета на Южна Каролина);- пианистите Джамила Хла Шве (Чешка национална опера), Марек Ружински (Кралска опера „Ковънт Гардън“, Лондон, Обединено кралство) и Джоуди Гоубъл (Щатски университет, Айова).

      За „Варна интернешънъл“

  “Варна интернешънъл” е продуцентска компания, създадена в сърцето на САЩ от един българин и неговата съпруга. Българинът е Калин Чонев, син на проф. Марин Чонев, основателят на представителния смесен хор “Морски звуци” и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна.
Днес “Варна интернешънъл” е лидер в музикалната индустрия като организатор на мащабни кантатно-ораториални, оперни и други класически музикални събития. От основаването си през 1999 г. до днес компанията организира и продуцира десетки музикални събития: фестивали, музикални академии и конкурси в САЩ, Израел и много държави в Европа, включително и в България, в рамките на които се осъществяват и стотици концерти с участието на хиляди музиканти от различни континенти и държави по цял свят – от Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка. Успехът на “Варна интернешънъл” е отразен от някои от най-елитните медии в света: Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish Daily Forward, The Boston Intelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ и БНР и всички водещи печатни медии в България.
В биографията на “Варна интернешънъл” са вписани организирането и изпълнението на такива шедьоври на световното музикално наследство като реквиемите на Моцарт, Верди и Брамс, Кантата 150 от Бах, Меса в до мажор от Бетовен, Te Deum от Бизе и много други. За своите събития компанията често избира едни от най-престижните концертни зали по света, сред които Златната зала на „Музикферайн” във Виена, Моцартеума в Залцбург, Линкълн центъра в Ню Йорк, Кенеди центъра във Вашингтон, Уанг тиътър в Бостън, пражкият „Рудолфинум” и др., с което доказва стремежа си към качествен акустичен звук като условие за пълноценно музикално преживяване.
„Варна интернешънъл” работи с разнообразен изпълнителски състав – детски, младежки, студентски и професионални хорови състави от САЩ, Европа и Израел, както и оркестри от ранга на Националната филхармония на Вашингтон, Boston Modern Orchestra Project, Симфоничния оркестър „Ерньо Дохнани” (Будафок), Пражкия филхармоничен оркестър, Софийската филхармония и др.
В програмите си в България по традиция включва премиерни изпълнения на нови произведения, понякога специално поръчани от „Варна интернешънъл” – ораторията „Меланхолична красота” на Георги Андреев (световна премиера в Кенеди център – Вашингтон и европейска в зала „България” – София) и поемата „Сълза от роза” на същия автор (световна премиера в зала „България”), както и на малко познати у нас световни шедьоври като операта „Улична сцена” на Курт Вайл, ораторията „Свещена служба” на Ернст Блох, операта „Благодатна земя” на Аарон Копланд и др.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки