Изкарваме по-малко пари от европейците, а продуктите – по-скъпи

0

- Advertisement -

Често правим сравнения на цените на отделни продукти в България и Западна Европа и с изненада установяваме, че у нас някои стоки струват по-скъпо. Изчисление на КНСБ върху 20 основни стоки показва, че цените им у нас са по-високи, в сравнение с тези в държави като Франция, Германия и Испания.

Екип на Нова тв в Ница провери какво и за колко можем да купим.

Въпреки, че във Франция съвсем не е най-евтино да се пазарува, в сравнение с Италия, Испания или Германия, например, дори на Лазурния бряг, където е още по-скъпо, екипът ни открива основни храни, чиято цена е доста по-ниска от тази в България.

За сравнение – минималната работна заплата във Франция е четири пъти по-висока от тази у нас.

„Като част от голямо изследване за необходимите средства за издръжка, правим периодични наблюдения на цените по търговските вериги в шест държави на 20 жизненонеобходими стоки, които постоянно присъстват на нашата трапеза. Интересен е фактът, че

в някои държави същите стоки, на определени търговски вериги, имат значително по ниски-стойности,

а доходите в тези държави са доста по-високи”, коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.

Иванова е част от екипа специалисти от КНСБ, провели изследването. С колегите си констатират – плащаме повече, докато печелим в пъти по-малко.

„Например, сирене в България е със средна цена големите търговски вериги от 9 евро, докато в Холандия е 7 евро,

в Германия и Испания – също. Над нашата стойност е само в Хърватия – 13 евро и във Франция – 10 евро”, коментира тя.

Средната цена на сиренето във Франция може и да е с 1 евро по-висока, но почти двойно по-ниска е тази на яйцата.

1,65 евро за десет броя френски яйца срещу 2,96 евро в България.

„Отбелязваме, че има някои по високи цени във Франция, но все пак, те се доближават до тези в България. Например, във Франция охладено пиле може да се купи за 3,59 евро, докато у нас е 4 евро”, обяснява Иванова.

Традиционният за българската трапеза зрял боб и брашното също са по-скъпи, отколкото във Франция и Германия.

„Други забележими стоки, които правят впечатление, са картофите, които отбелязват значителна стойност в България. Килограм се продава за 92 цента, докато в Испания са около 80 цента, в Германия са на същата стойност. С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската си кошница от 20 основни стоки – цели 27 пъти, докато в България само 7”, допълва зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

„В България за тази кошница от 20 стоки трябва да платим 56 евро, докато същата потребителска кошница от 20 стоки в Румъния е 52 евро, а в Испания – 50 евро.

Съпоставено с минималната работна заплата, това означава, че в България с една минимална работна заплата тази ограничена потребителска кошница може да се купи седем пъти, докато в Испания – 23”, изчислява още Иванова.

Освен по-високите цени у нас, притеснително е, че

повече от 2/3 от работещите българи не успяват да си покрият битовите разходи и пазара с доходите, които получават.

„В Германия само за последната година увеличението на минималната работна заплата е 361 евро, а в България е едва 66 евро. Разбирате, че ние, какъвто и ръст да имаме, все още не можем да достигнем средните нива на европейската минимална заплата”, подчертава експертът.

От КНСБ настояват от 1 юли минималното възнаграждение да бъде увеличено на 850 лева, за да покрие луфта на инфлация, натрупан през 2023 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки