Предупредителна стачка на работещите в НОИ

0

- Advertisement -

Служителите на Националния осигурителен институт в страната напуснаха за час работните си места за участие в националната стачка с основно настояване за 30 % увеличение на заплатите. Обслужването на гражданите в НОИ в столицата обаче продължи.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов коментира, че e непрекъснат диалог със синдикатите от повече от два месеца и че исканото от служителите повишение на заплатите с 30 процента би струвало допълнителни 30 милиона лева:

„Колегите сигурно имат своето основание да претендират за по-високи възнаграждения, но в бюджета на НОИ не разполагаме с такива средства, тъй като това е 30 милиона. 100 милиона е бюджетът на Националния осигурителен институт, който е за работни заплати. В момента не е възможно да бъде изпълнено тяхното искане. Това може да бъде изпълнено, единствено ако се приеме нов Закон за бюджета на ДОО“.

Управителят на НОИ увери, че няма риск за неизплащане на пенсиите заради това, че на 10-и юни приключва действието на удължителния закон за бюджета за тази година :

„Няма риск за пенсиите и за неизплащането на пенсията. Все пак никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това, което е важно, разбира се, е да бъде приет или удължителен закон, или нов бюджет, за да може да се гарантира увеличението от 12%, което е заложеноя за пенсиите. Аз съм убеден, че се прояви необходимата мъдрост и това ще бъде прието, така че няма да има проблем“.

„През миналата година имаше само ръст от 8% за увеличение на доходите на работещите в НОИ. Презвидената инфлация за 2022 година беше много над 15%. Предвидената за 2023 също ще бъде  над 10%. Доходите са много ниски. Специалистите, които работят и експертите са на средна работна заплата 1200-1300 лв. Тези искания са нормални“, сподели протестиращ пред БНР. 

Друг призова за спешно приемане на държавния бюджет, защото иначе работещите в различни институции ще започнат да протестират. 

„Ако няма скоро приет бюджет, съм сигурен, че в абсолютно всички системи, които са финансирани от него, работниците и служителите няма да издържат и ще започнат с масови улични действия, включително и стачки“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки