Фермери на бунт, подаряват млякото си в знак на протест

0

- Advertisement -

Днес пловдивските фермери подаряват млякото си на всеки, отишъл при тях с празни бутилки. Причината за тези символични действия на животновъдите е продължилият твърде дълго натиск върху изкупните цени на кравето мляко и внезапният отказ на голяма мандра да изкупува млякото, въпреки подписания договор. 

Фермерът Петър Карадамянов от Долна махала, Пловдивско, призова колегите си от цялата страна в знак на протест срещу ниските изкупни цени да спрат да продават млякото на мандрите и да го подаряват на хората.

„Ситуацията в млечното говедовъдство е … нямам думи – не дъното, а е убийствено за всички фермери. Вече имаме реално отказани млека дори на смешната цена от 50 ст. Една от мандрите по шофьора си ни заяви, че на следващия ден млякото няма да бъде вземано – от днес за утре. И ни поставят в ъгъла, притиснати отвсякъде. Взехме решение да направим този жест – да подаряваме млека на нуждаещи се хора. Вече около 5 тона мляко сме подарили“, обясни той пред БНР.

Карадамянов е категоричен, че решението е окончателно: „Това ще го правим в знак на протест, докогато бъдем чути. За нас е все едно дали ще е 50 ст. или 0 ст. Ние се чувстваме като най-пропадналата гилдия в най-пропадналата страна в света“. 

Според него има спекула и задкулисни игри. Цената на млякото се срина със 100% и повече, отбеляза още той. 

„Всяка седмица цената се смъкваше с по 5 ст. Ние не искаме да излезем на печалби, искаме да излезем на 0. Себестойността на 1 литър е около 85-90 ст.“.


Карадамянов подчерта, че ще си търсят правата: 


„Надяваме се някой все пак да ни чуе. Държава няма, правителство няма, но все пак има институции, които продължават да си взимат заплатите и да извършват някаква дейност“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки