ВСС отхвърли искането за отлагане на заседанието за отстраняване на Гешев

0

- Advertisement -

Висшият съдебен съвет отхвърли искането на адвоката на главния прокурор Иван Гешев за отлагане на заседанието на Пленума на ВСС с единствена точка-обсъждане на първото искане за предсрочно освобождаване на Обвинител номер едно. Съдебните кадровици отхвърлиха и искането на адвокат Радостина Томова за спиране на производството.

С 14 на 9 гласа беше отхвърлено искането за отлагане на заседанието, тъй като в съдебните кадровици не намериха уважителни причини да направят това, а единодушно да не се спира производството, което адвокат Томова мотивира с внесеното в началото на седмица от Иван Гешев искане до Конституционния съд да каже може ли Висшия съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, да взима легитимни решения.

Така започна обсъждане на внесените няколко искания от страна на шестимата вносители, които настояват Гешев да бъде отстранен от поста предсрочно заради намеса в разследването на взрива до автомобила му на 1 май и на срещите, които е внесъл обвинител номер 1.

Дотук стана ясно, че по случая ще бъдат изслушани и заместник главният прокурор Борислав Сарафов, който всъщност пръв заговори за намеса на главния прокурор в разследването, директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, който пък завел на мястото израелски експерт, както и следователите, които са работили по случая.

Ще се събират допълнително информация и около посещението на този израелски експерт в България. Кога е дошъл, защо е дошъл и кой го е придружавал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки