Започват проверки на компаниите за бързи кредити в цялата страна

0

- Advertisement -

Сериозни нарушения, нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския кредит, които изкривяват пазара. Това е установил предварителен преглед на договорите от Комисията за защита на потребителите. По този повод започват проверки на компаниите за бързи кредити в цялата страна, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов.

Комисията за защита на потребителите, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията, ще проверява спазват ли се правата на потребителите на бързи кредити. 

Повод за проверките са множеството сигнали за неясни или объркващи условия в договорите и подвеждаща информация. 

Преди време бе направен опит проблемът да се реши чрез нов закон. Експертният анализ обаче показа, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция. 

Компаниите са оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на договора от двете страни реално е налице законно основание за събиране на вземанията с нелоялни търговски практики. 

Затова основна цел на проверките е да се установят подобни незаконни практики, за да бъдат правата на клиентите максимално защитени. 

Ще се проверява и спазването на по-добрата информираност и гаранциите за потребителите на бързи кредити.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки