Следствената служба става самостоятелен орган в съдебната власт

0

- Advertisement -

Националната следствена служба да бъде изведена от системата на прокуратурата и да се обособи като самостоятелен орган в съдебната власт. Това прие Народното събрание с промените на второ четене на закона за съдебната власт. Докато обсъждаха текстовете, депутатите си размениха обвинения за това, че предложенията не са обсъждани от Комисията по правни въпроси. 

Националната следствена служба беше извадена от прокуратурата и става независима структура с приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт. Така занапред тя ще се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше главният прокурор, пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.  

Директорът на НСлС ще назначава следователите и ще осъществява административно, организационно и методическо ръководство на структурата. Предложения за кандидатури за директор могат да се направят не по-малко от трима от членовете на Висшия съдебен съвет, както и от министъра на правосъдието, прие парламентът.  

Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София – и следствена служба „София-град“. 

Предложението за отделянето на следствието от прокуратурата направи Петър Петров от “Възраждане” между първо и второ четене.  

Правната комисия не го разгледа, тъй като е част от отхвърлен на първо четене законопроект. Но все пак днес мнозинството прие предложенията да бъдат разгледани в пленарната зала. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки