Безочие: Везиева запазва докторската си степен, въпреки, че е плагиатствала

0

- Advertisement -

Станалата доктор с плагиатство в особено големи размери бивша министърка Даниела Везиева да запази образователно-научната си степен въпреки преписването, постанови Административният съд в Русе.

Той не оспорва плагиатството – установено от единствения легитимен орган, който може да направи това: Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката. Съдия Вилиана Върбанова обаче заключава, че зам.-министър не може да разпореди извършването на проверка за плагиатство (нищо, че законът не го забранява), че това може да стори единствено министърът и така обезсилва всичко последвало от заключенията на КАЕ.

Въпросният зам.-министър отговаря за висшето образование и е оправомощен със заповед на министъра да възлага именно такива проверки, но съдът опонира, че министърът не е имал правото да прави това.

Съдът хвърля сянка на съмнение и върху правомерността на самото решение с интересен аргумент. Правораздавателят приема, че щом някой си е позволил да призове публично Везиева сама да се откаже от получената с плагиатство докторска степен, значи той се намира в… конфликт на интереси, цитира Оффнюз.

Отправилият призив е проф. д-р Николай Слатински – един от арбитрите, определени от Комисията по академична етика проверят за плагиатство труда на Везиева. Според съдийката неговите публични възмущение и призив са опорочили цялото решение на КАЕ и то трябва да се отмени.

С тези и други аргументи съдия Върбанова отсъжда в полза на жалбоподателката Везиева – министър на икономиката във второто служебно правителство с премиер Стефан Янев (септември-декември 2021 г.), назначено от президента Румен Радев.

Съдът отменя заповедта на началника на Националния военен университет „Васил Левски“ (където Везиева става доктор) от 23 септември 2022 г., с която се отнема докторската ѝ степен, а дипломата ѝ се обявява за невалидна.

Заповедта на началника на НВУ е издадена по искане на министъра на образованието и науката (тогава той е настоящият ротационен министър-председател Николай Денков) на база доклада на КАЕ, според който Везиева е безспорен плагиат (не само Слатински, всички арбитри установяват това).

Съдебното решение в полза на Везиева от 17 май 2023 г. поставя военния университет в патова ситуация. По закон началникът му е длъжен да отнема докторските степени, придобити с плагиатство. Заповедта му е изрядна и цели изпълнение на това законово изискване, но се отменя заради друга заповед – на зам.-министър на образованието към КАЕ да извърши проверка за плагиатство. Тази първа заповед обаче изобщо не е предмет на оспорване по делото, а съдът отхвърля искането да конституира Министерството на образованието като заинтересована страна. Така нито МОН може да се защити, нито това може да стори началникът на военния университет.

Историята

На 8 юни 2018 г. Везиева защитава дисертационен труд в професионално направление „Национална сигурност“ на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“ в НВУ и придобива образователно-научната степен „доктор“.

На 24 ноември 2021 г. до министъра на образованието и науката е депозиран сигнал от проф. д.н., инж., полк. (о.з.) Стойко Д. Стойков, също от НВУ. В него той твърди, че 171 от 180-те страници от дисертационния труд на Везиева са преписани от други автори, т.е. 95%.

Професорът посочва, че 125 от тях са от дисертацията за доктор на науките на научния ѝ ръководител (също доказан плагиат) Венелин Терзиев в професионално направление „Социални дейности“ в Бургаския свободен университет. Терзиев я е защитил пет месеца преди Везиева – на 17 януари 2018 г.

Други 36 страници – пише проф. Стойков – са взети от:

– http://sesba-project.eu/bg/research-bg; http://esc.bg>analiz_socialno-predpriatie_podpisan;

– платформа социалната икономика в България – http://wp.flgr.bg>wp-content>uploads>2016/05;

– 5 страници са преписани от анализ на проф. д-р Л. Д. на тема „Социалното предприятие и социалното предприемачество“ – София, 2013 г.;

– 5 страници са взети от Платформа за развитие на социалната икономика в България.

За разпореждане извършването на проверки по такива сигнали тогавашният министър на образованието, вече ротационен министър-председател, Николай Денков е оправомощил със заповед заместничката си професор Генка Петрова-Ташкова.

Тя разпорежда проверка по допустимостта на сигнала със заповед от 26 ноември 2021 г. Извършват я двама служители от дирекция „Висше образование“ на МОН. Резултатите (видно от протокол от 3 декември 2021 г.) сочат, че сигналът е подаден от заинтересовано лице, че той отговаря на условията за допустимост и следва да се провери от КАЕ.

На тази база зам.-министър Петрова-Ташкова възлага с нова заповед проверка по същество на Комисията по академична етика (КАЕ).

КАЕ следва да определи арбитри и в 30-дневен срок да се произнесе. Допустимо е срокът да бъде удължен с 30 дни, което се случва. На 4 февруари КАЕ определя четирима арбитри. Тяхната задача е да анализират дисертационния труд и да се кажат има ли плагиатство в него.

Становищата им са смазващи. От тях всеки претендиращ да е автор и с останала съвест би имал пълното основание „да потъне в земята от срам“.

Арбитър №1 – доцент доктор инженер с инициали Х. А. Д. – заключава, че плагиатството е 86,6%. Става въпрос за копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните – уточнява Х. А. Д. в становището си от 16 март 2022 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки