Земетресението в Пловдив няма връзка с тези в Румъния и Турция

0

- Advertisement -

Земетресението с магнитут от 4,7, което разтресе вчера следобед Пловдив и региона, не е изненада, защото тук е сеизмично активен район. Това каза пред Радио Пловдив проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН. 

Регистрирани са няколко последващи слаби трусове, 4-5 от които са под 2 и няма как да се усетят от хората, обясни той. 

„Земетресението по нашите класификации не е силно, но е силно усещането на хората в Пловдив и региона, защото са били в епицентъра. Нещата са в съвсем нормалните рамки“, допълни професорът.

Той припомни, че Пловдив е сеизмично активен район, затова тук се усеща вертикално, защото е до епицентъра. „За съжаление земетресения са станали и продължават да стават. Слава Богу, са в магнитут, който не довежда до тежки щети и жертви“.

Проф. Милошев допълни, че освобождаването на земната енергия е добре, но това не ни гарантира спокойствие в следващите 10-15 или 50-100 години. „Не можем да прогнозираме какво ще се случи. Трябва да сме внимателни и да се съобразяваме с природата“. По думите му, строителството трябва да се съобразява с противоземетръсните норми, а те в България са добри. 

„Вчерашното земетресение в Пловдивско не е свързано по никакъв начин с Вранча в Румъния, разстоянието е много голямо. С Турция също няма връзка. Разликата в силата на 2-та труса – в Пловдив и в Турция, е стотици пъти“, подчерта професорът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки