Приеха на първо четене закона за удължаване на удължения вече държавен бюджет

0

- Advertisement -

Eдинодушно, с 201 гласа „за“, депутатите приеха на първо четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет. 

По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините. 

Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане на забраната за използване на средствата от така наречения Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система. 

Очаква се между двете четения да бъде записано, че ще имаме снижа е минимум от 4.1 милиарда лева – пари от сребърния фонд, който няма да могат да бъдат пипани. Останалите средства ще могат да се използват за текущи нужди.  

Очаква се с новото удължаване на закона да се промени и редът, по който общините ще могат да харчат парите си, тъй като те нямат редовен бюджет. Министърът на финансите Асен Василев подчерта, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат пипани: 

„В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е внесен в служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група, е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква!“. 

Срокът между двете четения ще бъде съкратен и второто четене ще бъде още следващата седмица. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки