Трите фирми, които единствени в България имат право да произведат горнооряховския суджук, настояват пред новия министър на земеделието и храните Кирил Вътев за по-активна държавна политика към месодайното животновъдство и кланиците. В Горна Оряховица започна 16-ото издание на празника на горнооряховския суджук.
Горнооряховският суджук е първото българско защитено географско указание. Трите месопреработвателни фирми, които произвеждат деликатеса, имат сериозни затруднения с доставката на говеждо месо от България и внасят суровината от Румъния, посочи производителят Румяна Добрева и се призова новия земеделски министър, който идва от сектора на месопреработката:
„Да субсидира всички кланици, които затвориха, за да могат отново да ги отворят, да не се налага да ходим на 100-150 километра разстояние, по-близко да купуваме месото. Месодайните животни – нека да субсидират и тях. Той е достатъчно наясно с този проблем, за да не опорочим този хубав деликатес, за да продължаваме да го произвеждаме от прясно месо“.
С концерти и много кулинарни игри в Горна Оряховица се откри 16-ото издание на празника на горнооряховския суджук, който събира хиляди посетители от цялата страна.