С искания към новия министър на земеделието започна празникът на горнооряховския суджук

0

- Advertisement -

Трите фирми, които единствени в България имат право да произведат горнооряховския суджук, настояват пред новия министър на земеделието и храните Кирил Вътев за по-активна държавна политика към месодайното животновъдство и кланиците. В Горна Оряховица започна 16-ото издание на празника на горнооряховския суджук.

Горнооряховският суджук е първото българско защитено географско указание. Трите месопреработвателни фирми, които произвеждат деликатеса, имат сериозни затруднения с доставката на говеждо месо от България и внасят суровината от Румъния, посочи производителят Румяна Добрева и се призова новия земеделски министър, който идва от сектора на месопреработката: 

„Да субсидира всички кланици, които затвориха, за да могат отново да ги отворят, да не се налага да ходим на 100-150 километра разстояние, по-близко да купуваме месото. Месодайните животни – нека да субсидират и тях. Той е достатъчно наясно с този проблем, за да не опорочим този хубав деликатес, за да продължаваме да го произвеждаме от прясно месо“. 

С концерти и много кулинарни игри в Горна Оряховица се откри 16-ото издание на празника на горнооряховския суджук, който събира хиляди посетители от цялата страна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки