В София вече има улица „Христо Проданов“

0

- Advertisement -

София вече има улица, която носи името на алпиниста Христо Проданов, който е първият българин, стъпил на осемхилядник – връх Лхотце (8516 m), през 1981 г., и първият сънародник, изкачил връх Еверест (8848 m), през 1984 г., където и загива.

Инициативата е на гражданския комитет Историческа работилница „Люлин“, в основата на които са братята Светлин и Габриел Тачеви, както и Виктор Топалов от „Бохемска София“ (на снимката). Те са внесли предложението в Столичния общински съвет на 9 декември 2022 г., а месеци по-късно то е одобрено.
Така ул. „611-та“ в ж.к. „Люлин 6“ вече се казва  „Инж. Христо Проданов“. 

Българският алпинист е живял в блок 618, вх. Г и на фасада през 2015 г. е поставена паметна плоча.

Процедурата по преименуване на улицата е облекчена от факта, че не се е наложило смяна в адресните регистрации на граждани.

За подписката в подкрепа на инициативата от сдружението са се свързали с широк кръг от интелектуалци – културни дейци, художници, архитекти, свързани с район „Люлин“.

„Това обогати нашата дейност, всички те бяха изключително впечатлени от това, което правим и ни помагат най-малкото с информация, необходима, за да може да развиваме историческото наследство на „Люлин“. Това не е просто работнически квартал, спалня на София. Напротив – целта ни е да създадем общност, в която всеки да чувства своята принадлежност. Само за 3 месеца успяхме чрез гражданска инициатива да преименуваме улицата, което е още един опит да отдадем почит на големия български алпинист“, каза пред БНР-Радио София Светлин Тачев, който е социолог и част от инициативния комитет.

При предварителното проучване някои люлинчани дори са коментирали, че Проданов заслужава негово име да носи много по-голяма улица.

Тачев разказа и за други интересни проекти, свързани със запазването на културно-историческото наследство на „Люлин“, по които работят в историческата работилница.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки