Протест на филмови и телевизионни сценаристи

0

- Advertisement -

Филмови и телевизионни сценаристи излязоха днес в 10 часа на протест пред парламента.

Проявата на недоволство е в знак на солидарност с американските им колеги, които стачкуват вече повече от 40 дни срещу студията и платформите. Исканията са за справедливи договори и възнаграждения

Зад протеста днес застава Българската асоциация на филмовите телевизионни и радио сценаристи, която ще даде гласност и на своите проблеми. Демонстрацията е пред Народното събрание. Българските сценаристи ще обявят началото на битката си за колективни договори, справедливо възнаграждение и спазване на европейските практики. От организацията твърдят, че в България няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил някога компенсация от частните национални телевизии за многократното излъчване на създадените от него произведения.

Тази порочна практика няма никога да се прекрати, ако законът не ни защити, твърдят от асоциацията.

Сценаристите настояват депутатите да се запознаят с предложенията им, а министерството на културата да проведе преговори за колективни договори и да се ангажира с краен срок за подписването им. Очаква се на протеста да присъстват автори от всички гилдии, както и музиканти, артисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки