Частично бедствено положение в Етрополе, 3 реки излязоха от коритото си

0

- Advertisement -

Обявено е частично бедствено положение в Етрополе следпроливния дъжд снощи.

3 реки излязоха от коритото си, прекъснат е мост до помпената станция, съобщи пред БНР Станка Димитрова – зам.-кмет на Етрополе. Към момента ток и вода има.

„Мостът води до помпената станция – там, където помпите изкарват вода за населението. Има опасност да останем без вода, ако помпите спрат. Това е големият проблем. Още снощи сме извикали фирма, която разшири реката, да я вкара в коритото. Потокът от вода е много силен. Има наводнени къщи. Още не можем да кажем колко са. Хората сами си изпомпват водата. Дойдоха и пожарни команди от Златица и Пирдоп. Пречиствателната станция за отпадни води също е залята, което не носи риск за населението. Нямаме обаждания за пострадали, които не могат да се справят, но ситуацията е тежка“.

Положението се е нормализирало след спиране на валежа, нивото на водите е спаднало, каза дежурният в общината за новините на „Хоризонт“. Няма бедстващи и евакуирани хора.  Отнесени са животни, мостове, автомобили, разрушена е пътната инфраструктура.

Борис Стоев от отдел „Гражданска защита“ в общинската администрация каза пред БНР, че единствената река, която отвежда водите е р. Малък Искър, което допълнително повдига нивото ѝ.

Както тази година, предишните две наводнения в града са били около празника на Етрополе – Петровден, през 2014-а и 2018-а година, припомни Борис Стоев.

Днес комисия ще описва щетите след наводнението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки